Sezona klíšťat je tady a většina chovatelů už řeší, jak před nimi svoje mazlíčky chránit. Zda zvolit ochranu proti hmyzu ve formě obojku, kapek nebo jiných pomůcek a jaké mají výhody a nevýhody, radí veterinářka a farmaceutka Kateřina Návojová Horáčková.

Existují při používání antiparazitik nějaká zdravotní rizika pro člověka? Se psem se pořád mazlíme.
Některé typy ochrany riziko pro členy domácnosti skutečně představují. Přípravky použité na srst zvířete, jako jsou třeba obojky, nemusí vyhovovat dětem. Při kontaktu se zvířetem u nich hrozí alergické a kožní reakce.

Klíšťata přenášejí zejména encefalitidu a boreliózu. Obě zmíněné nemoci napadají nervový systém
Až třetina klíšťat přenáší nemoci. Novým nákazám nahrává i změna klimatu

Může se objevit nějaká komplikace pro jiná zvířata? V bytě kromě psa máme i kočku, přicházejí spolu do kontaktu.
Určité látky, které bývají součástí například obojků pro psy, jsou nevhodné pro kočky. Při úzkém kontaktu, třeba ve společném pelechu, může dojít k otravě kočky.

Jako ochranu proti klíšťatům jsme zvolili kapky do kůže, které se vtírají na zádech. Na co si dát při jejich výběru pozor? Fungují všechny stejně? Výrobců je mnoho.
U pipet, ale stejně tak i obojků, je možné se setkat s omezenou účinností. Především u větších psů je problém, že přípravek nemusí účinkovat po celém těle. Navíc zvíře nějakou dobu po aplikaci antiparazitika na kůži nesmíte koupat.

Obojek dávat psovi na léto nebudu i proto, že ho teď budu kvůli výstavám často sundávat a nechci, aby měl pod obojkem srst zválenou. S pipetami ale nemám dobrou zkušenost, pes nosil klíšťata dál.
V takovém případě jsou nejvhodnější antiparazitické tablety, které rychle účinkují v celém těle. Při jejich použití nehrozí dětem ani čtyřnohým členům domácnosti nežádoucí reakce. Některé tablety jsou vhodné i pro štěňata.

Klíště. Ilustrační snímek
Chraňte se. Klíšťata jsou mimořádně aktivní, varují meteorologové

Existují už nějaké antiparazitické tablety?
Prodávají se třeba ve formě žvýkacích tablet. Takový první volně prodejný přípravek je nově dostupný v lékárnách a lékárenských e-shopech. Systémová antiparazitika fungují tak, že se blecha nebo klíště na zvíře přisaje a účinná látka, která koluje v krvi psa, parazita usmrtí. Doba potřebná k přenosu například babeziózy je často delší než čas potřebný k usmrcení parazita.