Ráno před zahájením akce se na místním fotbalovém hřišti sešlo několik týmů, aby mezi sebou soutěžily v turnaji již pátého ročníku Memoriálu Josefa Štolovského.

Na návsi nechybělo ani občerstvení, na rožni se opékalo selátko, k poslechu hrála hudba, představily se také mažoretky a přítomní mohli obdivovat historická vozidla.

Slavnost zahájil předseda pořádajícího SDH Josef Elis, který připomněl historii zvoničky.


Historie


„Zvonička byla postavena roku 1850, ale o sedmdesát let později musela být opravena. Během druhé světové války byl odebrán zvon a v roce 1950 byla rozebrána i kostra. Tehdejší kronikář vtipně uvedl, že byla nahrazena rozhlasem. Po šedesáti letech se vrací zpět do obce."

Poté předstoupil před tak důležitou dřevěnou stavbu stálý jáhen jičínské farnosti Čeněk Strašík, aby ji posvětil. Nejdříve však přihlížejícím připomněl, k čemu zvonička sloužila. „Měla hned několik úkolů. Třikrát denně ohlašovala čas, rozezněla se při nebezpečí nebo když některý občan zemřel."

Zábava
Přítomní se také mohli projet v historických vozidlech. Večerních hodinách je čekal kulturní program a poté taneční zábava.

„Přijel jsem se známými podívat se na fotbalový zápas. Líbí se mi staré automobily," informoval Ondřej Brož.