Dlouhodobý nedostatek vody decimuje majitelé studní, farmáře, ovocnáře, zahrádkáře i rybáře. Prázdná koryta řek nenaplní ani na srážky bohatší červenec. Nejhůře je postiženo povodí Cidliny. „Protéká tu pouze patnáct procent dlouhodobého červencového průměru,“ uvedla hydroložka Eugenie Hančarové z Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové. Špatně jsou na tom obce v okolí Jičína, Hořic a Chlumce nad Cidlinou. Podzemní voda stále chybí v Doubravě na Hořicku, kam ji vodohospodáři doplňují pomocí cisteren. Zde se plánuje propojení vodovodů tak, aby byla dodávka pro tuto oblast plynule zajištěna.

Podobná situace s nedostatkem vody byla i v Krsmoli a v Úbislavicích, kde VOS a. s. provádí posílení přivaděčů. Propoj z Nové Paky na Krsmol je už hotov, na Úbislavice se dokončuje a bude kompletní během léta. „Co se týká sucha, v současné době VOS a. s. neiniciovala žádné omezování zalévání zahrad a výrazné šetření s vodou, neboť zatím nikde žádné plošné problémy s nedostatkem vody nejsou,“ říká Richard Smutný, ředitel Vodohospodářské a obchodní společnosti Jičín.Sucho a s ním spojený nedostatek vody trápí i rybáře. Nejhůře je postiženo povodí Cidliny. „Řeka Cidlina má minimální průtok, zarůstá travinou,“ upozorňuje nás šéf jičínských rybářů Jaroslav Štieber. Řeka na svém horním toku napájí rybník Valchu v Železnici, kde je malý průtok, což je pro rybáře špatné. Voda se málo okysličuje a objevuje se v ní hodně řas. Obdobná situace je na Dvorcích, kde se přemnožily sinice. „Voda je pro ryby nezávadná, ale pokud ubývá kyslík, ryba méně přibývá,“ povzdychl si Štieber.

V Cidlině je nejen málo vody, ale z tůní zmizeli i pstruzi. „Vysazujeme jich ročně 110 až 150 kilogramů, ale stavy decimuje volavka a také vydry,“ poukazuje rybář na hlavní predátory.

Ovocnáři si zatím nestěžují, propad ovoce není tak velký, jak se očekávalo, i když sucho se negativně podepisuje na velikosti plodů. Úroda bude podle Martina Ludvíka z ovocnářské unie vyšší než vloni. „Pěstitelé nyní části plodů dávají na zem, aby zbylá jablka dorostla,“ říká Ludvík k současnému opatření.

Sucho. Ilustrační foto.
Česko zažívá jeden z nejteplejších roků historie. Půda vysychá, úroda bude horší

Suché období mohou zvrátit jen nadprůměrné zimní srážky

Královéhradecký kraj - Ani červencové deštivé počasí region nezachránilo od dlouhodobého sucha. Hladiny podzemních vod jsou na mnoha místech stále nízké, a trpí tím lidé odkázaní na studny, zemědělci i příroda.

Jednorázový déšť nepomůže

Hladiny podzemních vod klesají už od dubna. Minulý týden se jejich stav opět mírně zhoršil. „Zhoršení nastalo zejména v povodí horního úseku Labe a dále v povodí Orlice,“ uvedlo Povodí Labe.

„Jednorázové dešťové srážky nemohou zlepšit dlouhodobě špatnou situaci stavu hlubokých podzemních vod, a to i kdyby pršelo celý červenec,“ řekl Alexandr Zajcev z Českého hydrometeorologického ústavu a dodal, že jde o běh na dlouhou trať.

Trvale nedostatečné srážky se podle Zajceva projevují i na půdě, která rychle vysychá.

Beton a asfalt vodu blokují

Zatím však prý kvůli suchu není třeba propadat zoufalství. „Situace je vážná, nikoliv kritická,“ řekl s pousmáním Alexandr Zajcev.

Hydrometeorolog upozornil, že za sucho může i lidská činnost. „Podívejte se, kolik ploch je zabetonovaných, vyasfaltovaných a zregulovaných takovým způsobem, že voda, která spadne seshora, se nemůže přirozeným způsobem dostat do podzemí,“ uvedl hydrometeorolog. Situaci sami sobě zhoršují i zemědělci těžkými stroji, které udusávají půdu.

Sucho útočí hlavně v posledních pěti letech. „Je to jako skluzavka, po které trendově jedeme dolů,“ podotkl Alexandr Zajcev.

Suché období mohou podle hydrometeorologa zvrátit jen nadprůměrné zimní srážky. Jedna sezóna s bohatou sněhovou nadílkou však určitě stačit nebude.

Uplakané počasí posledních dní nezvedlo ani dlouhodobě nízké hladiny řek.

„Vlivem lokálních srážek v minulých dnech nedošlo ke zlepšení hydrologické situace v kraji,“ informoval Ladislav Merta z Povodí Labe.