Plechová kavalerie vyrazila na žně. První sklizně ukazují slibné výnosy.

Zemědělci zatím nežehrají, i přes velké sucho se obilí i řepce daří a první výnosy tomu odpovídají.

„Ozimý ječmen máme jako chuťovku, a to na 66 hektarech. Žně jsme stihli v pátek, výnos byl 7,9 tuny z hektaru, s tím jsme spokojeni," pochvaluje si hlavní agronom a.s. Agro Žlunice Radek Mydlář.

Předpokládá, že do řepky a pšenice tu kombajny vyrazí kolem dvacátého července, výnosy u pšenic odhaduje na víc jak osm tun z hektaru.

„V neděli jsme dokončili sklizeň ozimého ječmene s výnosem osm tun z hektaru. To je slušné, nestěžujeme si," řekl Deníku předseda Zemědělské akciové společnosti Radim Jaroslav Glos.  Zatím co počasí je pěstitelům nakloněno, objevují se další nečekaní „predátoři."

Na Radimsku to jsou vedle divokých prasat nutrie. „Byli jsme zaskočeni, sežrali nám půl hektaru cukrové řepy," postěžoval si Glos na nezvané hlodavce. S divokými prasaty tu mají stálý problém, spolupracují s myslivci, kteří  od jara u polí hlídají, ale přírodě se zkrátka poručit nedá.

„Zatím jsme žádné odškodnění po nimrodech nežádali, pomoci by mohla změna zákona na odstřel prasat," domnívá se Jaroslav Glos.

Jeho domněnku potvrzuje   předseda mysliveckého spolku Podhájí – Radim Jaroslav Sedláček.

Novela zákona

„Prasata jsou jednoznačně přemnožena. I když to vypadá drasticky, jediné řešení jejich regulace a tím snížení stavu černé zvěře by bylo povolení k odstřelu bachyň celoročně," kalkuluje  zkušený nimrod. Podle něho  se prasatům v současné době daří, protože celoročně nestrádají. Přísun stravy je z polí dostatečný.

„V zimě jsme neměli v revíru jediné prase, jakmile je zaseto, stáhnou se k nám  z Podkumburku a Bradlece," stěžuje si Sedláček. V současné době se kanci a bachyně zdržují v lánech řepky. „Tam se za nimi nikdo neodváží, potkat se tam s bachyní, tak to jde o život," pokračuje Sedláček. „V tomto období prasata vnadíme ven z lánů například na jablka, ale nejsme moc úspěšní," přiznává myslivec, který na zásedu u polí tráví větší část letních nocí.