Inspirovaly se v Itálii. Finančně pomohla kuchařinkám s realizací packá radnice. Ochutnávka přilákala veřejnost, která mohla nachystané dobroty nejen ochutnat, ale také zhodnotit. Produkty posuzovala i odborná porota z místní školy gastronomie a služeb. U ní z patnácti vzorků nejvíce zabodoval rýžový salát Dany Jakoulové, laici pak ocenili lahodný salát z červené řepy Nadi Seifertové. 

Nápad se „zeleným" květnem se zrodil v hlavě ředitelky knihovny Stanislavy Benešové. „Vloni jsem byla ještě před hlavní sezonou v Itálii. Tam mě zaujalo, že v menších městečkách se na náměstí scházeli lidi u smažení placek, povídali si. Akce podporují místní radnice, které chtějí, aby se lidé sdružovali. A kde to jde nejlíp než u jídla? Tím tahle myšlenka vznikla. Vždyť i u nás je řada regionálních produktů," poukazuje Stáňa Benešová, která se obrátila na ředitelku MKS Romanu Martincovou. Ta už myšlenku dotáhla do konce.

„Podala jsem návrh na město, nápad byl podpořen finančně. Takže jsme mohli zakoupit suroviny a rozdat je děvčatům ze sokola a našim kulturním pracovnicím," popisuje další kroky ředitelka Martincová.

Ženy pak popustily uzdu fantazii a vyrobily salát z čočky, rýže, těstovin, polníčku, ledového salátu, hlívy ústřičné a dalších produktů. Dokonce i zeleninový dort se slanečkem! Vedle salátů pak přinesly ochutnat i zdravé pomazánky z mrkve, celere, tvarohu a sýrů.

„Je to moc dobré, začal jsem na kraji, všechno jsem ochutnal. Skvělé je to už kvůli pochutnání i popovídání si," chválí Jozef Puš ze Stupné.

Ani Hana Rumlová nešetří povzbudivými slovy. „Výborný nápad, lidé se potřebují scházet a v Nové Pace se to určitě daří. Chutnal mně rýžový i čočkový salát, a to jsem neměla všechny. Dát hlas jen jednomu je velice složité."

Podívat se přišla i mládež. „Je to určitě dobré, lidé se sejdou, popovídají, i když každému chutná něco jiného," hodnotí Viktor Vavrinec.

Salátový program doprovodila módní přehlídka spolku Jilemnických paní. Do Nové Paky zavítala i Slávinka Hubačíková, která přivezla z Krkonoš poudačky a písničku o jídle. Více už se nestihlo, účastníky rozehnala vichřice.

Další setkání u jídla se zřejmě uskuteční v říjnu a bude o dobrotách z brambor a jablek.
Recepty, které zvítězily, vám nabídneme příští úterý.