Jak uvedl vedoucí zelárny Václav Dufek, letošní rok byl pro pěstování této košťáloviny příznivý. Zpracování v místní provozovně bylo zahájeno v polovině září a dnes už je většina z 28 bazénů zcela zaplněna. Hlavičky se přitom musí podrobit řadě operací; nejdříve jsou očištěny, zbaveny košťálu, který je odvrtán, a nakrouhány. Následuje solení, které napomáhá uvolnění buněčné šťávy s rozpustnými látkami včetně cukru.

Nasolené a nakrouhané zelí je dopraveno na vrstvící zařízení, které je stejnoměrně rozmístí v bazénu. Vždy po 50 cm vrstvě se provede udusání vibračním dusadlem. Přebytek uvolněné šťávy se průběžně odčerpává. Naplněný a udusaný bazén se překryje fólií a rovnoměrně zatíží betonovými panely. Do jednoho bazénu se vejde až 70 tun krouhanky, což je po zkvašení 43 tun výsledného produktu.

V průběhu zracího procesu (6 až 8 týdnů) nemá klesnout teplota pod 0 stupeň Celsia a pečlivě se sleduje stejnoměrnost klesání zatížených ploch. Kysaná lahůdka je pak připravena k expedici.

Výroba se v Dobré Vodě nezastaví po celý rok. Zelí může být v bazénu uskladněno více než 12 měsíců, což mu neubere na kvalitě, a odebírá se podle požadavku trhu. Z letošní sklizně je určeno k expedici 700 až 800 tun kysaného bílého a červeného zelí v půlkilogramových nebo 13kilogramových sáčcích. Václav Dufek si posteskl: „Prodej nám kazí Poláci, kteří ničí naše ceny. My kvůli daňovému odvodu máme ceny vyšší a nemůžeme jim rovnocenně konkurovat.“ V zelárně v Dobré Vodě u Hořic je nyní pro zájemce k dostání krouhanka (nakrouhané čerstvé zelí). Více fotografií na