Tým sedmdesáti odborných lektorů je připraven po celý školní rok navštěvovat děti v základních i mateřských školách ve všech koutech republiky s interaktivní dvouhodinovkou plnou her a soutěží, ve které se děti učí zábavnou formou zásadám zdravého stravování.

Stávající programy Škola Zdravé Pětky (pro 1. stupeň ZŠ) a Párty se Zdravou Pětkou (pro 2. stupeň ZŠ) doplní nový program pro mateřské školy s názvem Zpívánky Zdravé Pětky. Všechny výukové programy jsou nabízeny školám a dětským zařízením zdarma.

Děti v mateřských školách se mohou těšit na zábavné pásmo Zpívánky Zdravé Pětky plné chytlavých písniček doplněné o interaktivní praktické úkoly. Díky nim si i ti nejmenší otestují a obohatí své znalosti zásad správného stravování. Vtipné texty písniček je učí, proč jíst ovoce a zeleninu, co dělat u prostřeného stolu nebo proč je sport náš dobrý „přítel". Zdravá Pětka chystá pro děti i nové CD se zpěvníkem.

Správné zásady
Žáci na 1. stupni základních škol se mohou zúčastnit Školy Zdravé Pětky. Program je v zábavné dvouhodinovce seznamuje s pěti základními zásadami zdravého stravování – správným složením jídelníčku, ovocem a zeleninou, pitným režimem, zásadami hygieny a bezpečnosti potravin a s přípravou zdravé svačinky. Na každé téma je připraven soutěžní úkol, který plní žáci rozdělení do skupinek a pro svůj tým sbírají „pětky". Nakonec dostanou vysvědčení a drobné dárečky, které jim zásady Zdravé Pětky připomínají. Pro školy, které v minulosti Školu Zdravé Pětky absolvovaly, připravil Nadační fond Albert novou verzi programu.

O fondu:
Nadační fond Albert byl založen 1. září 2009. Zastřešuje charitativní aktivity značky Albert. V rámci akce Nadační fond Albert dětem jinak, známého také jako Bertíci, věnoval Albert již více než 85 miliónů korun na projekty vzdělávání a osobního rozvoje dětí v dětských domovech a dalších sociálních institucích.
Hlavním zdrojem příjmů fondu je prodej plastových tašek v prodejnách Albert.

Starší žáci na 2. stupni základních škol si oblíbili dvouhodinovku vaření Párty se Zdravou Pětkou. Společně s lektorem Zdravé Pětky se učí připravit si jednoduché, zdravé a barevné párty pohoštění. V lekci nechybí ani informace o kombinaci zdravých potravin a chutí, naučí se jednoduché triky ze studené kuchyně i zásady správného stolování. Sami si připraví občerstvení o pěti chodech, které nakonec všichni ochutnají. I letos překvapí teenagery tým Zdravé Pětky novými lákavými recepty.


Nadační fond Albert nabízí v rámci Zdravé Pětky i další celoroční zábavně – vzdělávací projekty. Soutěž Zlaťáci Zdravé Pětky je jakýsi „trojboj" zaměřený na hledání talentů. Jejím cílem je probudit v dětech zájem o zdravé potraviny prostřednictvím jejich oblíbené činnosti.

Více disciplín
Soutěž prověří děti ve třech disciplínách – vaření, umělecká aktivita a teoretické znalosti o zdravé výživě. Kuchařská disciplína se soustředí na schopnost přípravy zdravého, chutného a na talíři skvěle vypadajícího pokrmu. Umělecká část je zaměřena na skládání „rapovaných" textů k písničkám a jejich následnou interpretaci. Teoretické vědomosti prokážou účastníci Zlaťáků testem úkolů ze vzdělávací deskové hry Zdravé Pětky Košík plný rozumu.
Podstatu zdravého životního stylu přijímají děti pochopitelnou a populární formou z divadelních představení Zdravé Pětky – Zelenina s ovocem dají páku nemocem, Výchova ke zdraví aneb Albert A. a jeho cesty časem a Pět rad pro Bertu. Spojuje je společná nit chytlavých písniček a vtipných dialogů, originální výprava a zábavné soutěže.

Výukových programů Zdravé Pětky se v loňském školním roce zúčastnilo více než sto tisíc dětí z celé republiky ve 4 tisicích tříd základních a mateřských škol.

Více na www.zdrava5.cz.