Pátek se stal tolik vytouženým dnem pro školáky i jejich učitele. Rozdávala  se vysvědčení, čímž byl završen jeden školní rok. Jaký byl?

Na to jsme se zeptali ředitele 3. základní školy v Jičíně na Novém Městě  Miloše Vejvody (na snímku). „Pro nás celkem náročný, protože kantoři museli splnit množství nových povinností, chtěl bych jim za to poděkovat. Hodně sil museli soustředit na využívání peněz  z Evropské unie, kde vytvářeli stovky šablon.  Beze zbytku jsme se vyrovnali s testováním pátých a devátých tříd. Ve výsledcích jsme se zařadili nad celostátní průměr, což je pro nás radostné," přiznává Miloš Vejvoda.

Hovoří také o projektech, které pedagogové vytvořili pro děti. Za deset měsíců jich bylo více než osmdesát. Jsou v nich zařazeny i prvky etické výchovy. Ředitel se zmiňuje o úspěších v soutěžích jak vědomostních, tak sportovních. Naše povídání soustavně přerušuje klepání na dveře, žáci se přicházejí loučit se svým ředitelem. Nejsou to jen deváťáci.

Šesťačka Tereza Hufková přináší kytičku. „Pan ředitel nás sice neučí, ale měli jsme hezký školní rok a je slušnost mu za to poděkovat a rozloučit se před prázdninami," míní mladá slečna.

S kytičkou přicházejí dva osmáci, pak už ředitele obklopí  loučící se deváťáci. Děkují a nadšenému fotbalistovi předávají na památku míč.

Ukápne nějaká slzička a pak se všichni živí nadějí, že se  zase někdy setkají…

I ředitel Miloš Vejvoda se už těší na zasloužený letní odpočinek.

„Na týden vyrazíme s rodinou do Bukoviny, jinak budeme doma. Budu mít dost práce hlavně s vnoučaty, kterých přibylo a jsou už čtyři," svěřuje se.

Když se podíváme z oken školy, vidíme stepující rodiče, kteří plní očekávání vyhlížejí své potomky.  Tatínek Zdeněk Pavlíček z Jičína je prý zcela v klidu. Nedivíme se, jeho osmiletá dcerka zatím nosí domů samé jedničky.