VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zavařování vlastních vypěstků se vyplatí

Jičínsko /S DENÍKEM UŠETŘÍTE/ -Zavařování vlastního ovoce a zeleniny se z úsporných důvodů jednoznačně vyplatí, protože cena sterilovaných potravin se v obchodech neustále zvyšuje.

26.7.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: Daniel Mašek

Když nepočítáte práci na vypěstování ovoce a zeleniny, vždy vás vyjde lépe domácí zavaření, než koupě v obchodě. Navíc máme jistotu, že v ovoci nebo zelenině nejsou zdraví škodlivé látky.

Důležité je dbát na čistotu, jak při zpracování ovoce a zeleniny, tak i při používání spotřebičů a pomůcek. Jakékoli znečištění může vést k předčasnému zkažení produktu.
Džemy a marmelády uchováváme na tmavých a chladných místech.
Pokud používáme teplý nálev, může být voda v hrnci horká. Nikdy nedáváme studený nálev do vařící vody.
Po zavaření sklenice pokládáme na podložku, která nesmí být studená, sklenice by mohly prasknout.
Po zchlazení dáme sklenice dnem vzhůru a tímto způsobem zjistíme, zda víčka těsní.

Na co si dát pozor:

Sklenice ani víčka nesmí být před použitím poškozená, víčka se používají jen jednou. Vše by mělo být umyté a čisté, aby se pokrmu nedostala jakákoliv nečistota.
Zpracovávejte jen kvalitní a dobře omyté suroviny.
Nedoplňujte sklenice nálevem až k hrdlu.
Nikdy nezavařujte maso společně s cibulí, která v zavařených pokrmech ihned kvasí.
Zkontrolujte před zavařením všechny suroviny, každá vada může vést k předčasnému zkažení a znehodnocení celé sklenice.
Dodržujte čas vaření udaný v receptech, při delším vaření se ovoce rozvaří a ztratí konzistenci marmelády.
Během zavařování marmelád směs z ovoce často míchejte, aby se nepřipálila.

Co budete potřebovat k zavařování: Zavařovací sklenice (seženete od 6 Kč/ks), zavařovací víčko (od 1,50 Kč/ks), zavařovací hrnec (30 litrů okolo 500 Kč) nebo elektrický zavařovací hrnec (25 litrů je k sehnání přibližně od 2000 Kč) + ostatní náčiní jako nálevka, zavařovací gumičky, zavařovací hlava apod. (fis)

26.7.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

FILIP RYBÁŘ se na svoje rodiče Zdeňku a Martina Rybářovi poprvé usmál 6. listopadu, kdy se narodil s porodní váhou 3,15 kg a mírou 50 cm. Šťastná rodina žije v Poděbradech.
7

Právě jsme se narodili - listopad 2017

Ilustrační fotografie.

Krajská záchranka dostane od března nového ředitele

Nový projekt. V Jičíně si záchranáři zapůjčí lékaře z nemocnice

Jičín - Ve zdravotnictví chybí desítky lékařů, a to i na záchranné službě. Ta v Královéhradeckém kraji pokryje svými odborníky jen 56% výjezdů, dále je odkázána na pomoc externistů. V Jičíně nyní zkouší pilotní projekt, při němž nemocnice "zapůjčí" záchrance doktory z oddělení. Pokud se projekt osvědčí, zdravotnický holding ho míní aplikovat i v dalších zařízeních.

„S podzimní částí jsme spokojení“

Miletín – Kromě toho, že je předsedou fotbalového oddílu, běhá na zeleném pažitu jako aktivní hráč a kapitán A mužstva v 1. B třídě. Devětatřicetiletý stoper Miletína ONDŘEJ MACHAČKA pomáhá týmu k dobrým výsledkům v 1. B třídě.

NAŠI PRVŇÁCI ze ZŠ 17. listopadu v Jičíně

Jičínsko - Každou středu vám představíme čerstvé prvňáčky z našeho regionu.

Vánoce jsou finančně náročné. Úvěr ale může být špatným pánem

Podle finančních poradců ale i psychologů by úvěry měly sloužit k nákupu jen těch věcí, které nezbytně potřebujeme. Nemá cenu se neúměrně zadlužit a kvůli hezkému Štědrému dni si pak znepříjemnit celý rok. Praxe ale také ukazuje, že mnohé domácnosti si kvůli nedostatečné finanční rezervě nemohou tuto úvahu dovolit.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT