Žádat mohou vlastníci památek Unesco nebo národních kulturních památek – tou byl Humprecht vyhlášen v roce 2008. Nedaleký hrad Pecka, který přes několik návrhů „povýšení" status národní kulturní památky nemá, bohužel na peníze z tohoto titulu nedosáhne.

Celkově má být v období do roku 2020 rozděleno několik miliard korun, žádosti mohou zájemci podávat v první etapě do konce března, druhá etapa bude otevřena v srpnu. 

„Na druhou etapu bychom rádi reagovali. V případě získání dotace, bychom chtěli na zámku provést podstatnější úpravy, jako jsou povrchy, elektroinstalace, správka krovu, případně oprava krytiny, zásahy na oknech, výmalby a podlahy v přízemí. Příjemné je také to, že tento dotační titul umožňuje i pořízení inventáře, což je přesně téma, které potřebujeme," přiblížil starosta Lubor Jenček. Stejně jako na hradě Pecka, mají i na Humprechtu podstatnou část expozice vytvořenou díky zápůjčkám ze sbírek východočeských památkových fondů. Původní možnost bezplatného zapůjčení exponátů z Národního památkového ústavu už ale po několik let není aktuální.

Zápůjčky nejsou zadarmo

Město Sobotka tak v současné době za zápůjčky vydá ročně kolem čtvrt milionu korun. Na sousední Pecce zaplatí památkářům zhruba šedesát tisíc. Oba objekty se tedy logicky snaží průběžně posilovat vlastní sbírkovou základnu. Jak zmínil starosta, vytipování předmětů, které by mohly obohatit humprechtský mobiliář, bude město konzultovat s kastelánkou Dagmar Faměrovou.

„Mám obrovskou radost, že se taková možnost objevila a že snad konečně dojde na projekty, které je už několik let potřeba akutně vyřešit, třeba na opravu příjezdové cesty na zámek. Co se týče mobiliáře, úplně nejideálnější by bylo získat exponáty, které dokumentují život původních majitelů a které máme nyní v expozici pouze zapůjčené. Mnoho z nich se týká rodiny hrabat Netolických a jejich letního zámečku Vlčí pole. Bohužel nákup od Národního památkového ústavu, který je jejich majitelem, zákon vylučuje. Budeme tedy muset přemýšlet o něčem jiném," svěřila humprechtská kastelánka.

Dotační titul, který by měl mít devadesátiprocentní „krytí", umožňuje investovat do nákupu inventáře až patnáct procent z celkové výše získaných prostředků. Jeho hlavním cílem je podpora projektů revitalizace a zatraktivnění jak samotných objektů světového nebo národního dědictví, tak i památek zapsaných na jejich tzv. indikativním seznamu. „Nastavení dotace je pro nás velkou motivací. Na indikativním seznamu Humprechtu je totiž i cenný objekt hájovny pod zámkem, který je rovněž kulturní památkou, ovšem už několik desetiletí do něj nebylo investováno. Je to nádherné místo s duší a my teď máme jedinečnou příležitost, jak ho opravit. Vlastními silami bychom to jako město asi nezvládli. Náklady na opravu odhaduji na pět až sedm milionů korun," říká starosta.

V současné době je v hájovně soukromý byt a také ubytování pro sezonní průvodce zámku. Obojí by mělo zůstat i do budoucna zachováno. Nově by však v hájovně mohl vzniknout pomocný prostor pro zámek, ať už expoziční, informační nebo prodejní.

Městské památky

Kromě možnosti ucházet se v rámci nového titulu o evropské peníze žádá Sobotka jako městská památková zóna pravidelně také o finance z Programu regenerace. „Úplně nedávno jsme obdrželi zprávu, že nám pro letošní rok byla z tohoto programu alokována zhruba milionová částka. To je unikátní – poslední roky se příspěvek pohyboval maximálně v částkách mezi dvěma a necelými šesti sty tisíci korun," raduje se Lubor Jenček a dodává:

„Stěžejní akcí, kterou bychom za tuto částku chtěli zpracovat, je výměna nejednoduchých oken na nejednoduchém půlkulatém objektu bývalé hospodářské záložny, nyní České spořitelny v ulici Jičínská. Okna bychom chtěli vyměnit také na bývalém špitálu naproti městskému úřadu," zmínil některé plány starosta.

Z Programu regenerace čerpá pravidelně i městská památková zóna Pecka. Částky nad milion korun se městečku v posledních letech dařilo získávat pravidelně. Výše příspěvku byla dána i náklady na kompletní rekonstrukci barokního kostela sv. Bartoloměje, která vyšla celkem asi na patnáct milionů korun. Pravidelné investice šly také do oprav a údržby hradu, kde byla v předchozích letech vyměněna okna a fixováno zdivo.

Další práce jsou na obou místech potřeba i letos. Na kostele má proběhnout druhá etapa restaurování unikátní kamenné křížové cesty od Josefa Jana Lederera, na hradě plánují přeložení pískovcových schodů z nádvoří k hlavnímu paláci a další fázi zpevňování zdiva ve zřícených částech objektu. Částka 435 tisíc, kterou Pecka letos z Programu regenerace získala, na to stačit nebude. Jak uvedla starostka Hana Štěrbová, rozhlíží se městečko po dalším dotačním titulu, aby mohlo plány na opravu svých památek realizovat podle původních představ.