„Všichni to hrozně vítáme, našim dětem místnosti prospějí. Chci vyzdvihnout hlavně to, že u tanečního sálu budou mít žáci konečně pořádnou šatnu," řekla ředitelka školy Jaroslava Komárková. „Můj názor je, že do zámku patří škola nebo muzeum více než úředníci."

Prostory půjdou k dobru hudebního a dramatického oddělení a vedení školy také chce vybudovat zcela nový taneční sál tím, že odstraní přepážky u několika místností. Základní umělecká škola z vlastního rozpočtu také zakoupí čtyři použitá pianina, a to zhruba za sto tisíc korun. Další finanční prostředky spolkne úprava prostor ve třetím patře, do čehož spadá i odstranění přepážek v budoucím tanečním sále. Tato investice bude stát v řádu statisíců a o náklady se podělí základní umělecká škola a Jičín jako její zřizovatel.

Zůstává nejisté, zda vše bude připraveno už na začátek příštího školního roku. „Doufám, že se všechno stihne, ale zaručit to nemohu," uvedla ředitelka.

Rozšíření ZUŠky bylo možné díky odchodu finančního úřadu do budovy v Havlíčkově ulici. Dříve v tomto objektu sídlily odbory městského úřadu, Jičín ale není vlastníkem a v polovině loňského roku mu skončila nájemní smlouva. Úředníci proto museli dům opustit. Během první poloviny roku 2013 se usídlili ve zrekonstruované budově bývalého Arisu na křižovatce ulic 17. listopadu a Ruská.