Soutěž v aranžování květin „Polabský motýl" je určena pro studenty středních zahradnických škol a učilišť. Družstvo je složeno ze čtyř studentů a jednoho pedagoga. Mottem letošního ročníku byl Kruh.

„Téma jsme pojali jako čtyři roční období, která se točí stejně jako kruh. Čekalo nás šest soutěžních úkolů jako například tvorba věnce podle zadaných podmínek nebo florální fantazie na vyhlášené téma", říká Hana Hladíková, učitelka zahradnické školy v Kopidlně.

Jedním z úkolů bylo i překvapení, ze kterého se nakonec vyklubala květinová přízdoba na uzdu pro koně. „Při soutěži jsem vázala kulatou kytici. Do poslední chvíle jsem nevěděla, z čeho ji budu tvořit. Moji kolegové vyrobili vypichovaný věnec o průměru šedesát cm, který se nám podařilo i zavěsit", vzpomíná Anežka Hlavová, žákyně studijního oboru zahradnictví.

Práci soutěžících hodnotily tři poroty – VIP hostů, novinářská a odborná. Tento ročník Polabského motýla se stal pro kopidlenské středoškoláky Tomáše Hakla, Terezu Míčovou, Anežku Hlavovou, Sandru Luštincovou a učitelku Hanu Hladíkovou velice úspěšný. V hodnocení VIP poroty, jejíž členkou byla i zlatá olympionička Eva Samková, obsadili 1. místo, od novinářů získali stříbro a odborníci, profesionální floristé, nominovali kopidlenský tým na třetí příčku.   (bn)