Jičínský okres má v rámci voleb pět přebíracích míst: Jičín, Nová Paka, Hořice, Lázně Bělohrad a Kopidlno.
Úřad v hlavním městě regionu vydal pouhé dva voličské průkazy, které umožňují občanům odevzdat hlas mimo své trvalé bydliště. Podle vedoucího odboru správních agend Štefana Matuše toto číslo leccos naznačuje. „Odhadujeme, že volební účast bude velmi nízká. Sčítání hlasů bude proto rychlé," uvedl. Dodal, že volební místnosti a počet okrsků v Jičíně zůstávají stejné.

Jasno bude v neděli

Hořický úřad vydal 12 voličských průkazů, což je oproti zhruba stovce při posledních volbách, skromné číslo. „V sobotu všechno určitě stihneme sečíst, ale výsledky ten den nezveřejníme. Musíme počkat," potvrdil Vladimír Medo, vedoucí správního odboru. Místnosti zůstávají v Hořicích stejné. Za připomínku stojí, že 6. okrsek již několik let nevolí na ZŠ Na Daliborce, nýbrž v Domě dětí a mládeže.

V Nové Pace zůstává rovněž vše při starém. Voliči mohou odevzdat své hlasy ve volebních místnostech 14 okrsků, v okolních vesnicích je pak dalších deset Nejstarší voličkou Novopacka bude zřejmě Božena Košťálová z Nové Paky. 

Statistika
Mandát poslance Evropského parlamentu je pětiletý. Naposledy jsme šli k „eurovolbám" v roce 2009, konkrétně 5. a 6. června. Účast byla nízká. V celé republice Evropský parlament přilákal pouze 28,22 %. Jičínský okres byl s 27,96 % mírně pod průměrem, což znamená, že v našem regionu lístek do obálky vložilo 18 061 lidí z možných 64 620. Podíváme-li se na města a obce, nejvyšší volební účast byla v Petrovičkách, které ovšem byly s 29 voliči také nejmenším okrskem. K urnám dorazilo 21 lidí. Evropský parlament nejméně zaujal obyvatele Kozojed. V roce 2009 do místností přišlo 15 lidí z možných 158. 

Paní Košťálová v září oslaví 101. narozeniny. Novopačtí vydali 15 voličských průkazů. „Je to velice málo například v porovnání s posledními volbami do sněmovny, kdy jsme žadatelům předali více jak sto průkazů," uvedla Marie Nádvorníková z packé radnice.
Novopačtí mají opět navrch. Nejen se stoletou voličkou, ale i s kandidátem. O post v Evropském parlamentu se totiž uchází starosta Rudolf Cogan. „Pokud postoupím ze čtrnáctého místa na desáté, tak to pro mě bude úspěch," říká kandidát za TOP 09 a Starostové.

Volby se nevyhnou ani Věznici Valdice, kam zavítá komise z obce s přenosnými urnami. Právo volit není omezeno a voleb se mohou zúčastnit odsouzení, kteří mají trvalý pobyt v České republice, je jim více než 18 let a mají platný doklad totožnosti. Rozhodnout o europoslancích mohou i pacienti nemocnice či klienti domovů pro seniory.

Místnosti se uzavřou zítra ve 14 hodin. Poté si komise procvičí počty. A nebude nutné spěchat. Souběžně s Českou republikou se bude volit ve všech státech unie, a protože se zvyklosti různí, v některých zemích bude sečteno až v neděli kvečeru. Zákon nařizuje uveřejnit výsledky najednou, a proto i v České republice se jména jednadvacítky nových poslanců dozvíme až na konci víkendu.