„Na venkovním sportovišti jsme opravdu nemohli plnit naše osnovy, využívali jsme tělocvičnu a gymnastický sál. Museli jsme se přizpůsobit podmínkám, které byly, ale už se těšíme, že v září vyběhneme na atletický ovál,“ říká ředitelka školy Jana Knapová.

Dvouapůlhektarový areál byl vybudován v šedesátých letech a po celou dobu do něho nebylo investováno, využívali ho především fotbalisté. Zchátralé zázemí, rozpadající se tribuny už mají dávno ty nejlepší roky za sebou stejně jako hřiště na tenis. „Oprava je nutná, máme i málo vody, závlahový systém chybí a zázemí je víc jak katastrofální,“ přibližuje skutečnost šéf sportovního klubu Martin Čepička.

Zahájení veškerých oprav ale bránily vlastnické vztahy. Po dvouletém jednání se sportovním klubem na odkoupení komplexu se město stalo vlastníkem a nyní se snaží dlouhodobý dluh vůči místním splatit.
„Od města jsem dostávali prostředky na zajištění činnosti a na uhrazení energií. Na opravy nám nezbývalo,“ brání se Čepička.

Revitalizaci stadionu sportovci vítají a doufají, že všechno dopadne tak, aby mohli v srpnu vyběhnout na obnovený trávník s novým závlahovým systémem.

Radnice o finanční zajištění akce požádala ministerstvo školství a tělovýchovy. Po aféře s dotacemi se ale kladné odpovědi nedočkala a rozhodla se projekt uhradit z vlastních zdrojů.

Původní návrh počítal s rekonstrukcí areálu mimo hlavní budovy v částce 10,5 milionů. Nyní budou Sobotečtí postupovat po etapách. V pondělí začínají práce na revitalizaci fotbalového hřiště včetně vybudování závlahového systému. Ten bude mít nový zdroj, vrtanou studnu. Povrch hřiště bude upraven, v plánu je instalace nových branek. Druhým krokem je stavba atletického oválu, jehož součástí bude sprintérská stovka, čtyřstovka a doskočiště pro skok daleký. „Práce uzavřeme asi tím nejpodstatnějším pro školáky, a to stavbou multifunkčního hřiště s umělým povrchem, které bude vhodné pro všechny míčové hry,“ upozorňuje na novinku, která vyroste hned za školou, místostarosta Jan Janatka. Plocha bude oplocena a osvětlena.

První část záměru bude stát soboteckou pokladnu 7,2 milionu korun. „Město je finančně zdravé, nemáme žádné dluhy, akci uhradíme z rozpočtu,“ upřesňuje financování Janatka. Vzhledem k fotbalové soutěži je důležitý i termín dokončení záměru. Fotbalové hřiště bude připraveno na provoz 28. července, děti vyběhnou na atletický ovál a multifunkční hřiště koncem září.

V následujících letech bude pokračovat rekonstrukce tenisových kurtů, výstavba hřiště pro plážový volejbal a workoutové aktivity.
Na renovaci zázemí (šatny, toalety, společenská místnost) a tribun zatím nechala radnice zpracovat projekt, náklady se odhadují na pět až sedm milionů korun.