Odpoledne se ale ukázalo sluníčko a přilákalo na start podzimního Žabího běhu – už dvanáctého, před Muzeum přírody Český ráj v Prachově běžce začátečníky i veterány, běžely dokonce celé rodiny. Na trať se vydalo 32 přihlášených závodníků a několik členů doprovodu, kteří nakonec neodolali pokušení vyzkoušet si to taky. Po občerstvení v cíli si čekání na výsledky mnozí zpříjemnili v muzejní klubovně při sledování audiovizuálních programů.

Na stupně vítězů nejprve vystoupili běžci, kteří překonali trať o délce 1640 m. První byl s rozdílem odhadu a skutečně dosaženého času 0.06 minut Vladimír Turčín, druhý s rozdílem 0:13 minut Martin Vejvoda a třetí s rozdílem 0:27 minut Michal Vejvoda, všichni z Jičína.

Na trati o délce 7 550 metrů zvítězil Michal Vejvoda st. (rozdíl 4:01 minut) před Radkem Pavelkou (rozdíl 4:07 minut), oba z Jičína a Václavem Krejsou z Prahy (rozdíl 6:09 minut).

Zvláštní kategorie
Ve zvláštní kategorii běžců z pořadatelského občanského sdružení proběhl delší trať Martin Šandera s rozdílem 5:11 minut. Na závěr došlo k nejvíce očekávanému vyhlášení kategorie běžců v žabích převlecích nebo s žabími doplňky. Patnáct účastníků dostalo drobné ceny.

Přesto, že se závodu zúčastnilo 12 žen a dívek, žádná z nich tentokrát neměla dost přesný odhad. Potěšitelné je, že na startu bylo 17 závodníků z Jičína, nechyběli zástupci z okolí (Brada, Železnice, Štikov), ti vzdálenější přijeli z Prahy nebo z Litoměřic.

Celá tato akce je součástí projektu MPČR Cesty k poznávání podpořeného Královéhradeckým krajem.
Druhý závod 3. ročníku poháru BEJK Železnický kros se koná už v pondělí 28. října v Železnici.   MPČR