Na náměstí městysu Pecka přímo pod zříceninou stejnojmeného hradu se skrývá poklad, za kterým sem jezdí turisti z daleka. Cukrárně Zlatá Pecka slouží k dobru, že je v posledních letech jediným podnikem v Pecce, kde se mohou lidé po návštěvě hradu občerstvit. Hlavní důvod se ale skrývá v obrovských domácích zákuscích a ve vyhlášené zmrzlině, na kterou se v sezóně hlavně o víkendech stojí dlouhé fronty.
Zlatá Pecka vyrábí vlastní mraženou pochoutku přímo na přání konkrétního zákazníka. "Máme dobrou i kopečkovou, lidé ale nejvíc jezdí kvůli točené, kterou si mohou namíchat sami," říká majitelka podniku Radka Suchardová.
Netradiční koncept, který u nás ještě není příliš rozšířený, vloni inspiroval také jičínské provozovatele Zmrzlinárny Hvězda na Valdštejnově náměstí. Zákazník má volnou ruku ve volbě smetanového, tvarohového, jogurtového, vanilkového nebo jiného základu z nabídky, do které mu obsluha na přání rozmixuje vybrané ovoce. Nebo může zvolit odlehčenou variantu a dát si čistě ovocnou zmrzlinu bez přidaného cukru. Za velkou porci, která odpovídá přibližně dvěma obvyklým kopečkům, zaplatí 69 korun.

Základy přímo pro peckovskou cukrárnu vyrábí dodavatel z Jilemnice. "Když ochutnám ten smetanový základ, je skutečně cítit, že je dělaný přímo z smetany, žádný prášek," vychvaluje peckovskou zmrzlinu muž, který je podle svých slov v cukrárně zaměstnaný jako údržbář, chuť mražené dobroty tedy velmi dobře zná.
Vzápětí doporučuje se na zpáteční cestě zastavit v Nové Pace na náměstí. "V Hotelu Central mají vanilkovou, ve které vidíte černé tečky a poznáte tak, že je z pravé vanilky," doporučuje. A to je prý na zmrzliny vybíravý.
Zmrzlinu ve vchodu do Hotelu Central prodávají provozovatelé zdejší kavárny. Za 35 korun dostane zákazník malou porci zmrzliny podle receptury vytvořené přímo v Cafe Central. "Zmrzlinu vyrábíme podle vlastního receptu. Existují různé druhy směsí, někdo ji pouze ředí vodou, my vmícháváme skutečnou smetanu, vanilku a další suroviny," popisuje výrobní proces žena, která přímo ve vchodě sedí u zmrzlinovače a točí jednu zmrzlinu za druhou.
Na výběr mají vanilkovou a broskvovou, která neobsahuje smetanu. Kromě klasické velké a malé porce nabízí za 15 korun také "kočárkovou", což je podle prodavačky opravdu malá špička zmrzliny s kornoutkem.
Nejvíce doporučení od čtenářů ale přišlo na stánky s točenou zmrzlinou podél silnice I/35 mezi Jičínem a Turnovem. Na klasickou točenou zmrzlinu jezdí lidé ze širokého okolí hlavně do Kbelnice a do Kněžnice.
V Kněžnici nabízí výběr ze šesti příchutí a několika velikostí a typů kornoutků. Malá zmrzlina, která dostatečně nasytí průměrného dospělého, vyjde s obyčejným kornoutkem na 35 korun. Je o něco sladší než namíchaná zmrzlina v Pecce a domácí točená v Nové Pace, alergici však ocení ovocné příchutě bez přidané mléčné složky. Díky dobré dostupnosti, možnosti parkování a vyhlášené zmrzlině se v Kněžnici stojí fronty, v blízkosti stánku však chybí větší možnost posezení. "Je výborná, velký výběr, ale když je nás víc, není si v tomhle horku kde sednout," hodnotí zážitek Katka, členka výpravy z nedalekého kempu v Jinolicích.
Stánek v Kbelnici nedaleko Jičína nabízí větší možnost parkování i posezení. Na výběr zde nabízí ze čtyř druhů a několika velikostí, za malou porci zaplatí zákazník 30 korun. Výhodou je také příjemná vycházková vzdálenost od centra Jičína, kolem rybníka Kníže a okolo Čeřovky vede tříkilometrová cesta, kterou zvládnou i větší děti.
Podniků, které prodávají zmrzlinu, hlavně v Jičíně v posledních letech výrazně přibylo. Na 300 metrech mezi sochou draka na Husovce a Valdštejnovým náměstím otevřelo hned pět zmrzlináren, omezený výběr kopečkové zmrzliny nabízí také většina kaváren a cukráren. Ani mimo větší města ale už nyní zákazník příliš neušetří. Jeden kopeček nebo melou porci točené na většině míst koupí za 35 korun, velkou pak okolo 45 korun. Pokud tedy čtyřčlenná rodina vyrazí příští pátek za odměnu na zmrzlinu, měla by mít s sebou v kapse alespoň dvoustovku.