Vyrážíme směr východ k rozcestníku KČT. Odbočujeme ze silnice a po zelené turistické značce začínáme stoupat prachovským hřebenem na Přivýšinu.
Přivýšina je výrazný skalnatý vrch vulkanického původu. Je to nejvyšší vrchol celé prachovské pahorkatiny.

Nadmořská výška Přivýšiny je 464 metrů nad mořem, a tak poměrně výrazně vyčnívá z masivu celého hřebene. Na vrcholku kopce nalezneme malé skalní město s několika samostatnými pískovcovými skalami, a na samotném vrcholku vyhlídku pojmenovanou po spisovateli Václavu Čtvrtkovi, odkud je nádherný výhled jižním směrem na Jičín, Ostružno a Veliš.

S vrchem Přivýšina bezprostředně sousedí vedlejší vrch Brada, kam vedla také naše trasa, a tento vrch celý prachovský masiv zakončuje. Na vrcholku stával stejnojmenný hrad. Dnes se jedná pouze o zříceninu, ze které se dnes dochovaly pouze nepatrné zbytky zdiva. První doložená zmínka je z poloviny 13. století. Hrad zpustl již v 15. století. Na samotném vrcholku (410 m n.m) je kříž se sochami sv. Petra a Pavla. Dále stojí za zmínku Kostel sv. Bartoloměje a dřevěná hranolová zvonice při kostele.

Dolů do Kbelnice
Naše stopy dále vedou po modré turistické značce do Kbelnice, kde se občerstvujeme zmrzlinou a pokračujeme dále zadem přes Jičín kolem rybníků Šibeňáku a Hádku do Robous, celkem pohodových asi 16 kilometrů.

Jak se na vrcholky dostat? Pěšky po modré turistické značce Jičín – Brada – Prachov, po žluté značce od Jinolických rybníků ze severu nebo z Holína od jihu. Obě značky se na dvou stranách kopce potkávají na lesních rozcestích na úpatí Přivýšiny, a ty propojuje zelená trojúhelníková značka vedoucí přes vrchol Přivýšiny. Autem se lze dostat ze silnice Jičín – Turnov do vsi Brada, odsud již pěšky asi 700 metrů na vrchol.
Příště zdarec na dalším vrcholku, a tím bude Čeřovka (331 m n.m.). ⋌Miroslav Čech