Nového povrchu se letos dočká čtyřpruh z Robous na úlibickou křižovatku. Silnice I/16 byla v tomto úseku vybudovaná v roce 2005 a podle vyjádření Miroslava Gregora z krajského ředitelství silnic a dálnic potřebuje opravit. „Vloni jsme to nezvládli kvůli počasí, letos chceme začít v polovině dubna,“ slibuje Gregor. Renovace má trvat dva měsíce a bude probíhat za plného provozu, kdy bude průjezdný vždy jeden pruh. Proto musí řidiči počítat se zpomalením provozu.

„Je potřeba vyspravit výtluky, potom odfrézujeme povrch, který dožívá, a položíme dvoucentimetrový mikrokoberec. Ten by měl vydržet pět až šest let,“ popisuje Gregor práce za 13 milionů.

Zůstaneme na šestnáctce a posuneme se směrem k Nové Pace. Tady začne zřejmě v květnu nebo červnu rekonstrukce hlavního tahu na Krkonoše, a to od Kumburského Újezdu po první křižovatku do packého sídliště.

Rekonstrukce komunikace I. třídy se uskuteční za řízeného provozu, frézovat a sanovat se bude po úsecích. Zakázka zatím nemá dodavatele a hotová má být do konce roku.

S komplikacemi musí počítat i řidiči ve směru Jičín Hradec Králové. Na pětatřicítce má začít celková renovace ostroměřského úseku. Oprava bude rozdělena na dvě etapy a dokončena zřejmě v únoru příštího roku.

„Musíme provést celkovou rekonstrukci vozovky, vybrat konstrukci. Začít chceme v červnu,“ říká Gregor s tím, že ani tady není vybrán dodavatel a stanovena cena zakázky.

Posledním opravovaným úsekem je náměstí v Kopidlně, kde se práce vloni zasekly kvůli archeologům. „V půli dubna tu chceme pokračovat a do konce června průjezd městem dokončit,“ naznačuje Miroslav Gregor.

Na tuto opravu má navázat druhá etapa, úsek z náměstí po železniční přejezd. Kvůli problémům s nefunkční kanalizací, k níž se nikdo nehlásí, práce letos asi nezačnou.

Plánované opravy silnic na Jičínsku

① Silnice I/16 čtyřpruh z Robous na křižovatku v Úlibicích

② Silnice I/16 od Kumburského Újezdu do Nové Paky

③ Silnice č. 35 ve směru z Jičína do Hradce Králové u Ostroměře

④ Průjezd Kopidlnem