Z prvňáčků, kteří už poznají celou abecedu, se rázem stali majitelé průkazky, která je opravňuje k návštěvě zdejší knihovny. Zde na školáky čeká řada tajemných a kouzelných příběhů, opředených tajemstvím a překvapením.

Mnozí tu byli poprvé. Jaký je jejich vztah ke knihám? Čtou nebo povídají si s nimi rodiče večer před spaním? Otázka pro vyučující Lenku Vinklerovou.
„Je to asi různé, některé děti říkají , že jim maminky čtou před spaním, jiné si pohádky či knihy prohlížejí s tatínkem. Ale jsou i tací, co zůstavají u počítače nebo televize." Pedagožka se domnívá, že četba u dětí stagnuje. „Lákají je více nová média, ale ve škole se snažíme přilákat je k četbě."

Ředitelská rada
Při pasování jsme zastihli děti ze základní školy na Novém Městě. Uvedly se vtipným přednesem. Ředitel Miloš Vejvoda, který pasoval kluky a holčičky, jim poté vštěpoval. „Já bych si přál, abyste alespoň jednou týdně vypnuli počítače, televizi, mobil a vzali si nějakou pěknou knížku a něco hezkého si přečetli."
Novopečené čtenáře pozdravil i starosta města Jiří Liška a také spisovatelka Petra Braunová. Děti pochválila za jejich vystoupení. Také jim připomněla, jak je důležité se učit, protože se vzděláváme především sami pro sebe.

Knihovna má 803 registrovaných dětských čtenářů. „Za loňský rok jsme obsloužili více než 8 200 dětských návštěvníků. Máme více než 13 tisíc svazků pro děti. Vloni jsme pro ně uspořádali 233 besed a dalších pořadů," informuje ředitelka Jana Benešová .