Nejprve je potřeba oškubat z několika hus potřebné množství peří, bez kterého by to nešlo. A když se sejde několik ochotných lidí, kteří zajistí zázemí a pohoštění, pak mohou dračky začít.

Krásná výzdoba
V Kostelecké hospodě se sešlo asi 27 lidí včetně několika dětí. Celá místnost byla vyzdobena věcmi ze starých dob, jako třeba kuchyňské náčiní, kolovrátek, lis na tvaroh, stoleté zavinovačky a oblečení. Některé ženy měly na sobě tradiční venkovské šaty a k vidění byl i krásný kroj.

Každý si našel své místo u několika stolů, kde již byly připraveny hromádky peří. Draní je zdlouhavá práce. Musí se oddělit jemná část peří od tvrdé části pera (pápěrky) tak, aby v polštáři nepíchalo. Při práci je důležité si dávat velký pozor na průvan nebo obyčejné kýchnutí, jinak se peří rozfouká. A dá se zažít i spousta zábavy. Dříve bylo zvykem vyprávět různé historky, báchorky a pověsti. U nás tomu ten večer nebylo jinak.

Během večera se podařilo naplnit velkou nádobu sedraným peřím. Za odvedenou práci jsme byli všichni odměněni dobrým jídlem. Ten večer se podával chléb se škvarky a cibulí, houbový kuba, cukroví a další dobroty. Nejvíce nám chutnaly makové peciválky polévané syrobem a sypané strouhaným perníkem.
Večer byl pro děti zajímavým zpestřením vánočních prázdnin a pro dospělé příležitostí se sejít a popovídat si. Akci organizovala paní Jaroslava Velartová ve spolupráci se ZŠ a MŠ Jičíněves a obcí Kostelec.⋌Roman Angelov, 1. ročník    ZŠ a MŠ Jičíněves, s mamkou