Mimo jiné se jedná o zrušení postu městského architekta, kterým je Radek Jiránek. Předkladatelem návrhu je zastupitel Petr Kebus (za KSČM). Tvrdí, že Jičín architekta, který je zaměstnáván na plný úvazek, nepotřebuje. Ujistil, že k podání návrhu ho nevedly osobní důvody ani antipatie, nýbrž snaha pomoci rozpočtu.

„Zjistil jsem, když se nyní pohybuji na úrovni kraje, že řada měst pozici architekta zrušila. Je to případ Náchoda, Vrchlabí nebo Mladé Boleslavi. Vše se řeší veřejnými zakázkami. Rozhodně nemám nic proti Radku Jiránkovi," řekl Petr Kebus.

Zastupitel podává dva návrhy, které by městu pomohly ušetřit. Jde právě o zrušení funkce městského architekta a změnu pozice druhého místostarosty z uvolněné na neuvolněnou. Vlastislav Matucha (za Volbu pro město) by tedy zůstal ve vedení města, ale nebyl by placen.

O postech
Radek Jiránek se záměrem zrušit post městského architekta nesouhlasí.

„Jičín je svou historií v oblasti architektury natolik významný, že post architekta potřebuje pro svůj kontinuální, perspektivní a esteticky hodnotný rozvoj," oznámil na úvod.

Důležitost pozice vidí v několika aspektech. V Jičíně je mnoho významných staveb a celků, o které je třeba se průběžně starat. Péči o ně nelze ponechat v rukou „odborníků" vybraných ve veřejných zakázkách na nejnižší cenu. Práce by měla být zajištěna profesionály v oboru vybranými na základě soutěží či referencí. Zajištění rozvoje významných budov i celků je plnohodnotnou prací architekta města. Architekt města má být poradním hlasem a tvůrcem, ať pro veřejnost, tak i pro samosprávu. Město by mělo mít politicky nezávislého odborníka, který zajistí kontinuitu strategií a názorů nezávisle na délce volebního období. Dalším důvodem je udržování stabilního poměru mezi památkovou ochranou a rozvojem města. Zdravé město musí stavět, nejen se konzervovat. Nalezení rovnováhy je podle Radka Jiránka právě úkolem architekta.

Oslovili jsme i místostarostu Vlastislava Matuchu. K transformování jeho postu do neuvolněné podoby není nakloněn. Uvedl, že do roku 2010 bylo standardní, aby Jičín měl dva uvolněné místostarosty. Množství pracovní agendy se od té doby nezměnilo.

„Obsazení postů v radě je výsledkem politické dohody. Tímto požadavkem by došlo k otřesu. Je otázka, zda Volba pro město by nepociťovala, ne snad křivdu, ale pocit, že její zastoupení ve vedení města coby druhého nejsilnějšího subjektu v zastupitelstvu není dostatečné," uvedl druhý místostarosta.
Dodejme, že zmíněná Volba pro město kontroluje v jednadvacetičlenném zastupitelstvu tři křesla.