Omáčka z holubinek
Potřebujeme 300 g jedlých holubinek, 200 g másla, 40 g mouky, 1,5 dl smetany, 1 žloutek, 1 dcl octa.
Drobně rozkrájené holubinky vaříme ve směsi vody a octa. Na ¾ litru vody dáme 1 dcl octa. Uvařené houby pak scedíme. Světlou jíšku zhotovenou z másla a mouky zředíme vývarem a smetanou a důkladně rozšleháme, přidáme vařené holubinky a ještě 10 minut povaříme. Nakonec vmícháme v mléce rozkvedlaný žloutek a lžičku hořčice. Omáčka se sice může podávat teplá s knedlíky nebo brambory, ale věřte nevěřte, vynikající je i studená s hovězím masem. Je to prostě mňam, mňam.

Rychlé vepřové na hříbkách oblíbené mezi trampy a chataři
Suroviny: 1 konzerva vepřového masa, 100 g hřibů, cibule, 1 lžíce (polévková) hladké mouky, polévka z kostí (postačí též vývar z 1 kostky masoxu), kmín, pepř, máslo.
Na másle osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme špetku tlučeného kmínu, pepře, zaprášíme moukou a osmažíme. Zalijeme trochou polévky z kostí, povaříme a pak vmícháme drobně pokrájené, na másle podušené hřiby. Dobrá rada – v zimě můžeme použít i sušené nebo zavařené houby. Nakonec přidáme do šťávy prohřáté vepřové maso z konzervy a vše ještě trochu přihřejeme. Podáváme s brambory nebo nudlemi.

Fofr guláš
Suroviny: 500 g čerstvých hub, 100 g cibule, 50 g sádla, 3 lžíce hladké mouky, sůl, špetka sladké papriky.
Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a sladkou papriku. Po chvilce přidáme očištěné a na větší kousky nakrájené houby a necháme dusit za občasného podlévání vodou. Změklé houby zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, znovu podlijeme. Necháme povařit a dosolíme. ⋌(bd)