V sobotu nezasahovali ani nezachraňovali, ale slavili, a to i přes tropické teploty, které bohužel mnohé návštěvníky od účasti na kulatinách odradily.

Devadesátiny Sboru dobrovolných hasičů Štěpanice – Česká Proseč odstartoval průvod, jež se vydal za hudebního doprovodu od štěpanické hasičské zbrojnice k úbislavickému sportovnímu areálu. V čele kráčeli domácí. Jejich bílé uniformy se skvěly na slunci, i když zpod helmic stékaly pochodujícím krůpěje potu. Podpořili je kolegové z okolních sborů – Úbislavic, Zboží a Stavu. Ti všichni pak během odpoledne předvedli na hřišti dovednosti ve „sranda" štafetě a požárním útoku.

„Je tomu devadesát let, kdy Štěpaničtí zatoužili mít svůj vlastní sbor. Po roce 1925 zakoupili první stříkačku od firmy Stratílek Vysoké Mýto. Taktéž si postavili hasičkou zbrojnici a byli připraveni čelit živelním pohromám. Naštěstí se červený kohout i pohromy obci vyhýbaly, až na pár výjimek, kdy v roce 1936 postihla obec povodeň," popisuje historii sboru starosta Martin Chrtek.

Dobrovolníků postupně ubývalo, a tak se sbor sloučil s Českou Prosečí. Dnes má pětadvacet členů, z toho 24 mužů a jednu ženu. „Chci poděkovat členům sboru za jejich práci, která navazuje na nezištnou snahu našich předků. Všem přeji mnoho úspěchů a zdaru," pozdravil přítomné starosta Miloš Urban.
Publikum se od začátku skvěle bavilo, a to zejména, když na plac nastoupily Podkumburské erosenky. Jejich cvičení s míči, především kreace vleže, erotické pohyby na balónu „rozechvěly" nejednu bránici.