Po vyslechnutí Sukova pochodu, při němž přítomní povstali, přivítala účastníky starostka Blažena Bohuňovská, která následně vyzvala k uctění minutou ticha památku bývalého starosty (2001 – 2003) Josefa Pošmourného, který právě koncem minulého roku zemřel.

Úvodní zpráva
Schůzi řídil jednatel br. Jiří Benda a jako první obsáhlou zprávu o činnosti za celý rok 2011 přednesla starostka Blažena Bohuňovská. Připomněla 150. výročí založení Sokola v Jičíně 6.listopadu 1862, a k tomuto výročí připravuje výbor TJ výstavu v městské galerii, a to od 5. října do 5. listopadu 2012. Poté 8. listopadu bude slavnostní večer se sokolskou akademií, kde vystoupí se svým cvičením jednotlivé oddíly Sokola včetně předvedení některých sletových skladeb. Výzdoba v předsálí bude obsahovat historické dokumenty, památné sokolské kroje a další materiály, které budou přesunuty z výstavy v městské galerii.

Od září loňského roku sokolové nacvičují sletové skladby, a to dětské složky v počtu 32 členů ve skladbě „Ať žijí duchové“, kterou vedou cvičitelky Eva Ulrychová, Martina Čížková a Andrea Matoušková, dále nejsilnější složku žen v počtu 36 se skladbou „Česká suita“ cvičí dlouholetá náčelnice a cvičitelka ses. Eva Florová, která taktéž připravuje skladbu „Jen pro ten dnešní den“ v počtu 18 cvičenců. Muže v počtu 6 spolu s dalšími cvičenci z okolních jednot vede župní náčelník br. Václav Jírů. Již nyní zveme další členy Sokola, kteří necvičí, a další návštěvníky na župní slet 9. června na Matějkovo cvičiště.

Založení Sokola
O založení sokola v r. 1862 v Praze promluvil br.Vratislav Banýr a též zhodnotil sportovní činnost spolu s programem na rok 2012. Starostka se též zmínila o provedených opravách za celý rok, když bylo proinvestováno téměř 500 tisíc Kč, na které bylo nutné zajistit finanční prostředky.
Největší oprava proběhla v září a říjnu, a to oprava pět metrů vysoké zdi, která byla postavená na navážce pod divadlem a hřištěm a začala se bortit na soukromý pozemek. Firma Staving Valdice prováděla opravu zdi a zrovna tak ještě na podzim jsme byli nuceni opravit šachtu včetně nových rozvodů. Pokračovalo se výměnou světel v šatnách a v tělocvičně.

Podrobnější zprávu o provedených opravách a plánu oprav na rok 2012 rozvedla místostarostka Irena Mochanová. Následovaly zprávy o hospodaření a zpráva revizní komise.

Během posledních dvou let se nám podařilo úspěšně ukončit vztahy se sousední budovou ZEA+, a to finančním vyrovnáním.

Propagace
Snažíme se více propagovat činnost Sokola v Jičíně; historii a současnost na výstavkách v Masarykově divadle i Císařské cestě v sousedním hotelu Praha. Sestry vzdělavatelky Jana Podlipná a Lidmila Křivská pracují na propagaci a zviditelnění činnosti Sokola a právě v roce 2012 budou mít plné ruce práce.
Také jsme předvedli cvičení dětí ve věku od jednoho do tří let: psychomotoriku pro zdravější vývoj dítěte, dále nácvik sletové skladby žen a cvičení na gymballech pro regionální televizní vysílání. Nyní připravujeme předvedení oddílů při cvičení pro výstavu v galerii.

Velmi kladně byly hodnoceny 10. sokolské šibřinky, kde cvičenky z oddílu aerobiku pod vedením cvičitelky Evy Šulcové vystoupily v programu jako první, cvičenky oddílu žen pod vedením ses. Jitky Lešákové pobavily přítomné groteskním vystoupením „Holky z naší školky“ a nakonec nastoupily v maskách tučňáků s balony cvičenky oddílu Olgy Erbanové. Potěšilo nás, že přítomní se již dnes těší na šibřinky v příštím roce 2013.

Akce pro mladé
Věříme, že cvičení v Sokole se dostane do povědomí lidí, a to hlavně dětí a mládeže, kteří se více věnují sledování počítačových her a dalším nesportovním činnostem.

 Chceme jim poskytnout nikoliv za velké peníze více zdravého pohybu, neboť jak propagoval zakladatel Sokola dr.Miroslav Tyrš „Ve zdravém těle zdravý duch“. ⋌
⋌Výbor Sokola Jičín