Karel se narodil 7. ledna 1930 v Jičíně spolu se svým dvojčetem - sestřičkou. Rodina bydlela v Balbínově ulici. V roce 1933 tatínek, sportovní nadšenec, sokol a vlastenec, otevírá obchod se sportovními potřebami na Husově třídě, kde prodává, vyplétá a opravuje tenisové rakety i další sportovní materiál.

Královna atletika vítězila

Jako kluk je Karel činný ve skautu i v Sokole. Hraje fotbal, skvěle tenis, jezdí na lyžích a hlavně na Sokoláku objevuje a zamilovává si lehkou atletiku. S tou začíná po válce v partě se staršími bratry Bosákovými. V roce 1946 , kdy pětice studentů (Hasan a Eman Bosákovi, Jaroslav-Dexla - Sládek, Antonín Samek a Dáda Bosáková, tehdy ještě Volfová) zakládá slavný Mikulášský běh, byl šestnáctiletý dorostenec Karel Hlaváč u toho a vyhrál suverénně dorosteneckou kategorii.

V dalších letech nikdy nechyběl na startu a celkem čtyřikrát vyhrál kategorii dospělých, třikrát byl druhý, a jeho čas 10:53 min. je i dnes úctyhodným výsledkem a drží stále rekord v počtu účastí na 55 ročnících.
Jako dorostenec začínal Karel na tratích 800 a 1500 m, později se jeho doménou stala distance 3000 m. Velké úspěchy sklízel na přespolních bězích, Běchovice a Velkou Kunratickou nevyjímaje. Svou všestrannost dokazoval i na lyžích (10 x absolvoval závod desetičlenných hlídek 70 km po hřebenech Krkonoš a několik ročníků Jizerské padesátky.)

Vyučil se v Agrostroji (táta byl živnostník a Karel tudíž nemohl na studia). V roce 1950 pracoval a sportoval v Jablonci nad Nisou a v Lomnici nad Popelkou.

Přátelství a vzory

Zde navázal mnoho sportovních přátelství, např. s vynikajícím vytrvalcem Karlem Čevonou. Jeho sportovními vzory byli tehdy Emil Zátopek a Stanislav Jungwirth; největší soupeři a velcí kamarádi Karel Věchet a Franta Ferles z Nové Paky, Vlasta Jenček z Jičína, Drobník z Turnova a Rudolf Bláha. Karel Hlaváč se po roce vrací do Jičína. Není pouze závodníkem, ale i obětavým a nezištným pořadatelem, trenérem mládeže, rozhodčím, pořadatelským nestorem Mikulášského běhu na Bradech u Jičína a jeho precizním archivářem. Díky němu máme dokonale zdokumentovány všechny ročníky MB včetně prehistorie. Jeho kartotéka je dnes již digitalizována, ale krabice se štítky, na nichž je historie 54 ročníků psána Karlovou rukou, je uschována ve skříni AC TJ Jičín jako vzácná relikvie.

Karlovy výkony na dráze i mimo ni dokazují, že se jednalo o výborného běžce. Čím však vynikal nad rámec normálu, byla vždy jeho skromnost, spolehlivost, férovost a smysl pro fair play.

Co slíbil, to platilo. Vždy přesný jako švýcarské hodinky, a ve sportu i v osobním životě byl vzorem ctnosti. Nedovedu si představit, že by někdy nehrál čistě, podváděl anebo lhal. K porušování pravidel hry byl vždy nekompromisní. Přestože už ze zdravotních důvodů neběhal na svatého Mikuláše Brada, nikdy nechyběl mezi námi a vyrážel v předním šiku pořadatelů a rozhodčích ještě za tmy připravovat první neděli v prosinci závod a byl platným ve startovní kanceláři při prezentaci závodníků.

Při atletických závodech na stadionu ještě vloni pomáhal jako rozhodčí u skoku dalekého.

Dnes už tedy nepotkáme ve městě štíhlého pána sportovního vzezření s brýlemi a baťůžkem na sportovním kole. Byl to pamětník, sportovec, skvělý člověk, člen skupiny Čtvrtečníků – vynikajících mužů, z nichž každý něco významného v životě dokázal a kteří pro mnohé z nás byli a stále jsou vzorem.

Legenda jičínské atletiky

Rytíř sportu, gentleman s velkým „G" – Karel Hlaváč. Spolu s Bohouškem Singerem, bratry Bosákovými, Dádou Volfovou a dalšími patří Karel jednoznačně k legendám jičínské lehké atletiky a dnes už, bohužel, i stálicím na atletickém nebi. Budeš nám všem, Karle, moc chybět. Příští Cena města Jičína na 3000 m bude Tvým memoriálem. Za všechno, co jsi pro atletiku udělal, Ti ze srdce děkujeme. Vděčně a s úctou vzpomínají atleti AC TJ Jičín.   Miloš Starý