Na vesnicích skončí většinou jako topivo v kamnech, ve městech je už můžeme v těchto dnech spatřit osiřelé u kontejnerů. V Jičíně zahájili jejich svoz pracovníci technických služeb. „Lidé je mohou odkládat u kontejnerů, odkud je svážíme do sběrny. Všechny projdu štěpkovačem a pak skončí v kompostárně v Popovicích," popisuje likvidaci Jan Satrapa z jičínských technických služeb.

Stejně dopadnou i vánoční stromy na Valdštejnově a Žižkově náměstí. Pokud máte umělý stromek, i ten prý můžete odložit u sběrných nádob, případně přinést do sběrného dvora v Konecchlumského ulici.

Novopačáci už rovněž zahájili likvidaci vánočních stromků. I zde je mohou lidé odkládat u sběrných nádob, odkud jsou sváženy do Havlovy ulice. Tady stromky pohltí štěpkovač. Hmota je pak využita na přihnojení k zeleni a nebo na topení.

Vhodný otop
„Když má někdo zájem, dovezeme mu stromky domů a on si je zpracuje na otop," přichází s nabídkou šéf technických služeb Milan Sedláček.

„Jen v pondělí jsme svezli dva vleky jehličnanů, což představuje 60 až 70 kusů stromků. Největší nápor očekáváme během 14 dnů."

V lázeňském městě Bělohradě garantuje úklid stromečků městský zahradník. Jednou týdně zajišťuje jejich svoz. I tady mizí ve štěpkovači a hmota končí v kompostu.