Výlovy rybníků, kterých je na východě Čech opravdu nepřeberné množství, patří k nejpříjemnějším společenským událostem podzimu. Rybáři v zelených gumácích a nepromokavých úborech tahají z hlubin sítě plné sladkovodních ryb, o které se celou sezonu starali a pečovali o ně. Východočeské rybníky a sádky jsou nejbohatší na kapry, boleny, cejny a štiky. Hojně navštěvované výlovy rybníků jsou nejen plné vůní pečených ryb, ale také obdivu ke kvalitě rybářské sklizně. Rybáři i zákazníci si totiž v posledních letech kvalitních ryb váží o to víc, že klimatické změny zejména lososovitým rybám fatálně škodí. Tropická léta, která abnormálně zahřívají vodu a ničí kyslík, zahubí ročně stovky tun ryb. Stejně tak nemoci, kvůli kterým museli letos na některých místech Pardubického kraje zlikvidovat celou populaci vysazených ryb.

Dřívější chata Stavostroje.
FOTO: Dovolené na podnikových chatách odvál čas

Náchodsko

Správa Kolowratského rybářství zve na výlov rybníka Špinka u Červeného Kostelce, a to za každého počasí o víkendu 26. a 27. října. Tradiční práce rybářů bude k vidění vždy od 8 do 16 hodin. V připravených akváriích si prohlédnete živé ryby z výlovu a ochutnáte rybí speciality. Na místě se také budou ryby prodávat. Nebudou chybět kapři, candáti, tolstolobici, amuři, okouni i štiky. Program zpestří ukázka dravých ptáků a lesní pedagogika pro děti a dospělé.

Trutnovsko

Na Trutnovsku absolvovali rybáři již minulý měsíc výlov v Trutnově v Pekle. V sobotu se konal výlov chovného rybníka Jindra v Havlovicích. V listopadu půjdou rybáři do akce v Huntířově (16. listopadu) na Vojenském rybníku a v Bílé Třemešné (23. listopadu).

Jičínsko

Sezonu výlovů na Jičínsku zahájili rybáři už na začátku října v Železnici na rybníku Valcha. Příští sobotu se chystá výlov na jičínském rybníku Hádek. Rádi byste si koupili čerstvě vyloveného šupináče? Velkou šanci budete mít 2. listopadu při výlovu rybníku v Třebověticích.

Hradecko

Na Hradecku máte nejbližší možnost zúčastnit se výlovu rybníka Datlík, a to v sobotu 26. října.

Telefonní budka. Ilustrační foto.
Telefonním budkám hrozí vyhynutí