Jako již po mnoho let cestovali jsme i letos po naší republice. Začali jsme zájezdem do Prahy na dávné knížecí sídlo s pevností, na Vyšehrad. Prohlédli jsme si bohatou výzdobu tamního kostela, v jeho sousedství pohřebiště vynikajících českých osobností a hrobku Slavín, která byla mimořádně tento den zpřístupněna veřejnosti. Všichni jsme se zastavili u hrobů velikánů našeho národa jako spisovatelů Karla Čapka, Boženy Němcové, hudebních géniů Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka a také u hrobu našeho krajana, národního buditele P. Antonína Marka, který byl 51 roků farářem v Libuni.

Jiný den jsme se vydali poněkud dále na jih, na jedno z nejmalebnějších panských sídel, zámek Červenou Lhotu, stojící na skále uprostřed rybníka, který je spojen se břehem pouze mostem. Cestou domů jsme si ještě prohlédli v Pelhřimově muzeum kuriozit.

V dlouhém letním dnu jsme se vyjeli podívat do Děčína na jeho zámek v dominantní poloze na skále nad soutokem Labe a Ploučnice. Zámek sloužil od roku 1932 – 1990, tedy celých 58 let, jako kasárna naší armádě a následně po nákladných opravách je zámek po částech zpřístupňován veřejnosti. Při zámku je obnovena hezká Růžová zahrada s glorietem a sallou terrenou. Téhož dne nás vedl náš program po stopách napoleonských vojsk v severních Čechách, kde je ve Varvažově monumentální pruský a rakouský pomník padlým bojovníkům a v blízkém Přestanově francouzský a ruský.

Půldenní výlety
Na léto jsme připravili, vzhledem k možnému horkému počasí, výlety méně náročné, půldenní. Podívali jsme se na pohyblivý betlém se čtyřmi sty figurkami v Třebechovickém muzeu, který byl vystaven na světové výstavě v Montrealu, pak jsme prošli budovanou repliku pravěké vesnice ve Všestarech v archeoparku.

Jindy jsme byli pod Lužickými horami na zámku Lemberk a v bazilice s výraznou kopulí v Jablonném v Podještědí. Další půlden jsme věnovali návštěvě velkého barokního zámku s bohatými interiéry v Mnichově Hradišti a kapli s hrobkou vojevůdce Albrechta z Valdštejna. Na ukončení výletní sezóny jsme si vyjeli rekreačně do Harrachova a Příchovic.

Naše organizace trvá a pracuje nepřetržitě od doby I. republiky, tím se může pochlubit málokdo. Výlety pro své, většinou starší členy a invalidy i veřejnost pořádáme již čtyři desetiletí.

Věříme, že tím prokazujeme zájemcům dobrou službu a radost, proto budeme příští rok nadále pokračovat. Kdo se chce zúčastnit, i mimojičínský, může se v březnu roku 2015 informovat na telefonním čísle 737 848 255, z mnoha pestrých zájezdů si jistě vybere.   Božena Holanová