„Slavili jsme vždycky při okrskových cvičeních, ale takhle velkou slávu jsme nechystali už padesát let," přiznává současný starosta SDH Jaromír Erlebach.

NENÍ VRCHOVINA JAKO VRCHOVINA

Velkou událostí bylo pro místní dobráky také vysvěcení nového praporu, kterého se ovšem málem nedočkali. Zástupci firmy z Brna, kteří zástavu vyrobili, s ní zamířili do Vrchoviny u Liberce, takže akt svěcení se musel téměř o tři hodiny posunout. Jinak svatý Florián držel nad oslavenci ochrannou ruku a odehnal i dešťové srážky, akci si tak užívala celá vesnice i hosté z okolí.

OCENĚNÍ

Slavnostního průvodu se vedle místních dobrovolníků, kterých má sbor 105, zúčastnili kolegové z okolí, hosté, hudba Táboranka a historická a moderní technika. Pestrý útvar se jako had prosmýkl obcí a zamířil na hřiště pod zbrojnicí, kde se odvíjel odpolední a večerní program. Při úvodním ceremoniálu dostali slovo pozvaní hosté, kteří místním dobrovolníkům předali čestné uznání okresního sdružení hasičů. Oceněni byli i zasloužilí členové sboru, předány byly medaile za zásluhy a také ocenění kraje.

Lidé měli možnost si prohlédnout zásahové vozy profesionálních hasičů, policistů i záchranářů. Pozornost na sebe strhly ruční koňské stříkačky, skvosty, nad kterými člověk jen žasne. Třebovětická stříkačka Smekal z roku 1939 byla jedním z nich.

SOLIDÁRNOST

Dějiny sboru dobrovolných hasičů, založeného v roce 1896 a jeho aktivity připomněl starosta Erlebach. Velitel Stanislav Hylmar poodhalil zrod nového praporu a poděkoval všem, kteří jeho výrobu finančně podpořili.

Boží požehnání všem, kteří se hlásí k činnosti zdejšího vrchovinského sboru dobrovolných hasičů, a to to k hodnotám, daným dříve císařskými výnosy, dnes zákony, předal kněz Pavel Kalita, který poté požehnal prvnímu praporu hasičů. Odpoledne se cvičebními hasičskými ukázkami a soutěžemi podbarvila hudbou Táboranka.

Největším oceněním práce zdejších hasičů je ovšem rekonstrukce hasičské zbrojnice za zhruba sedm milionů korun, která bude zahájena letos na podzim.