Jičínsko přípravy na volební klání zvládlo. Urny budou na místa dovezeny během dnešního dopoledne, komise už jsou v pohotovosti.

V Jičíně byl značný zájem o voličské průkazy, díky nimž je možné hlasovat mimo domov. Úřad jich vydal 152. Celkový počet voličů v Jičíně je 12 691. Volební místnosti budou na standardních místech, občané nemusí počítat s nějakou změnou.

Nejmenší volební okrsek na Jičínsku představuje obec Kostelec s 31 voliči.

Hořický úřad vydal 89 voličských průkazů. I zde vše proběhlo hladce. „Zatím se žádný člen komise neomluvil. Starosta nemusel rozhodovat o novém složení. Při posledních volbách, ale došlo k tomu, že jeden z komise neunesl tlak a požádal o nahrazení," informoval Vladimír Medo z hořického správního odboru.
Nejméně voličů na Hořicku má okrsek Petrovičky s 29.

V Nové Pace by mělo přistoupit k urnám 7 518 voličů. Obvod je rozdělen na 14 okrsků, nejmenším je Radkyně s 83 voliči. O volební průkazy si zažádalo 107 zájemců. Hlasovat se bude ve školách, kulturních domech, hasičských zbrojnicích a na obecních úřadech.

Nejstarší voličkou v okrese bude zřejmě paní Božena Košťálová z Nové Paky, která v nedávné době oslavila v plné svěžesti sté narozeniny. Volební komise ji navštíví s přenosnou urnou.

Zajímavostí je i věk volebních komisařů. Například osmdesátiletý Jaroslav Střihavka bude dohlížet na hladký průběh voleb v Kumburském Újezdu. V Jičíně zasedne v komisi dokonce devadesátiletý muž. V Lázních Bělohradu může přistoupit k urnám 3 053 lidí. Vydali zde 36 přenosných voličských průkazů a nejmenším okrskem se stal Hřídelec se 73 voliči.

Jak už jsme vás informovali, volební dění zasáhne i Věznici Valdice, kam zavítá komise z obce s přenosnými urnami. Právo volit není omezeno a voleb se mohou zúčastnit odsouzení, kteří mají trvalý pobyt v České republice, je jim více než 18 let a mají platný občanský průkaz nebo jiný doklad totožnosti. Rozhodnout o složení poslanecké sněmovny mohou i pacienti nemocnice.