Na rozdíl od pravověrných vyznavačů chilli, pro něž je mírou pálivosti přírodní paprička, si zde dopřáli i nebezpečně ostré extrakty a v závěrečném kole i čistý kapsaicin, látku, díky které jsou papričky pálivé. Před zahájením museli tedy soutěžící podepsat prohlášení, že jejich účast je dobrovolná a že netrpí zdravotními potížemi, jako jsou třeba žaludeční vředy nebo problémy se srdcem. Zájem byl přesto velký.

„Museli jsme zvýšit limit počtu účastníků. Původně jsme počítali maximálně s dvanácti, nakonec se přihlásilo patnáct borců, z toho čtyři ženy. Několik dalších zájemců jsme museli z kapacitních důvodů odmítnout," konstatoval pořadatel Jan Baleja.

Na svá místa usedli soutěžící v dobré náladě. Podle pravidel byl pro každého připraven díl chleba na zajedení, sklenice vody a sklenice sladké smetany. Během soutěže se nesmí účastníci vzdálit ze svého místa a vzorek papričky nebo omáčky musí pozřít v tříminutovém limitu. Soutěžící, kterému se to nepodaří, je diskvalifikován. „Takovou záchrannou brzdou je sklenice smetany. Napít se soutěžící může, pokud cítí, že už je pálivost nesnesitelná. Tím pro něj ale soutěž také končí," vysvětlil pravidla Jan Baleja. 

Oficiálně vyhlášeno bylo jedenáct kol, během kterých se ochutnávkové vzorky chilli podávaly na lžičkách od nejméně pálivého. „Naším cílem je pohodová akce, dobré jídlo a dobré chilli. Pokud by tedy někdo cítil nevolnost nebo jiné nepřirozené stavy, je povinen to okamžitě ohlásit, ze soutěže odstoupit a co nejrychleji se napít smetany, aby pálivost zmírnil a zbytečně se netrápil," připomněli ještě před startem organizátoři.

Zlomové habaneros

Prvních několik vzorků si natěšení borci, kteří vystupovali pod svými křestními jmény nebo přezdívkami, vyloženě vychutnávali. Začínalo se jemnou chilli omáčkou s mangem, v druhém kole následovala polévková lžíce krájených papriček Jalapeňos. Soutěžící rozdávali úsměvy, chleba na zajedení si šetřili. Zlomový byl až sedmý vzorek s krájenými papričkami habaneros. Po jejich pozření odpadli první jedinci a řady soutěžících řídly s každým dalším kolem. Přibývalo slz, posmrkávání, roztřesených rukou a zpocených čel.

Překvapivě dobře si vedly zástupkyně něžného pohlaví, které neodradily ani vzorky s přidaným pálivým extraktem a nejstatečnější z nich vydržela až do jedenáctého kola.

Závěrečný duel

Ani po pozření čistého kapsaicinu neměli dost dva borci, soutěžící pod jmény David a Garry. Jejich závěrečný duel ale už mezi fanoušky vzbuzoval spíš obavy o jejich zdraví. Nejsilnější žaludek i nervy měl nakonec Garry, který jako indiánský náčelník zachoval až do konce kamennou tvář.

Podle jeho reakce mu ale zřejmě zážitek z dobrovodské soutěže v pojídání chilli vydrží na celý život. Odměnu pro vítěze v podobě knihy o chilli přijal váhavě a hlavní cenu – účast na mistrovství České a Slovenské republiky v Brně odmítl.