VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vnitřní oheň hasili v Dobré Vodě smetanou

Dobrá Voda – Pekelně ostré odpoledne si užili všichni, kdo si nenechali ujít první dobrovodské Slavnosti chilli. Ty se konaly v sobotu v místním hostinci. Hlavním tahákem byla soutěž v pojídání pálivého.

14.3.2016
SDÍLEJ:

Dobrovodské Slavnosti chilli.Foto: DENÍK/Věra Kociánová

Na rozdíl od pravověrných vyznavačů chilli, pro něž je mírou pálivosti přírodní paprička, si zde dopřáli i nebezpečně ostré extrakty a v závěrečném kole i čistý kapsaicin, látku, díky které jsou papričky pálivé. Před zahájením museli tedy soutěžící podepsat prohlášení, že jejich účast je dobrovolná a že netrpí zdravotními potížemi, jako jsou třeba žaludeční vředy nebo problémy se srdcem. Zájem byl přesto velký.

„Museli jsme zvýšit limit počtu účastníků. Původně jsme počítali maximálně s dvanácti, nakonec se přihlásilo patnáct borců, z toho čtyři ženy. Několik dalších zájemců jsme museli z kapacitních důvodů odmítnout," konstatoval pořadatel Jan Baleja.

Na svá místa usedli soutěžící v dobré náladě. Podle pravidel byl pro každého připraven díl chleba na zajedení, sklenice vody a sklenice sladké smetany. Během soutěže se nesmí účastníci vzdálit ze svého místa a vzorek papričky nebo omáčky musí pozřít v tříminutovém limitu. Soutěžící, kterému se to nepodaří, je diskvalifikován. „Takovou záchrannou brzdou je sklenice smetany. Napít se soutěžící může, pokud cítí, že už je pálivost nesnesitelná. Tím pro něj ale soutěž také končí," vysvětlil pravidla Jan Baleja. 

Oficiálně vyhlášeno bylo jedenáct kol, během kterých se ochutnávkové vzorky chilli podávaly na lžičkách od nejméně pálivého. „Naším cílem je pohodová akce, dobré jídlo a dobré chilli. Pokud by tedy někdo cítil nevolnost nebo jiné nepřirozené stavy, je povinen to okamžitě ohlásit, ze soutěže odstoupit a co nejrychleji se napít smetany, aby pálivost zmírnil a zbytečně se netrápil," připomněli ještě před startem organizátoři.

Zlomové habaneros

Prvních několik vzorků si natěšení borci, kteří vystupovali pod svými křestními jmény nebo přezdívkami, vyloženě vychutnávali. Začínalo se jemnou chilli omáčkou s mangem, v druhém kole následovala polévková lžíce krájených papriček Jalapeňos. Soutěžící rozdávali úsměvy, chleba na zajedení si šetřili. Zlomový byl až sedmý vzorek s krájenými papričkami habaneros. Po jejich pozření odpadli první jedinci a řady soutěžících řídly s každým dalším kolem. Přibývalo slz, posmrkávání, roztřesených rukou a zpocených čel.

Překvapivě dobře si vedly zástupkyně něžného pohlaví, které neodradily ani vzorky s přidaným pálivým extraktem a nejstatečnější z nich vydržela až do jedenáctého kola.

Závěrečný duel

Ani po pozření čistého kapsaicinu neměli dost dva borci, soutěžící pod jmény David a Garry. Jejich závěrečný duel ale už mezi fanoušky vzbuzoval spíš obavy o jejich zdraví. Nejsilnější žaludek i nervy měl nakonec Garry, který jako indiánský náčelník zachoval až do konce kamennou tvář.

Podle jeho reakce mu ale zřejmě zážitek z dobrovodské soutěže v pojídání chilli vydrží na celý život. Odměnu pro vítěze v podobě knihy o chilli přijal váhavě a hlavní cenu – účast na mistrovství České a Slovenské republiky v Brně odmítl. 

Autor: Věra Kociánová

14.3.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jičín - Lovosice
11

Jičín doma nezářil. Srazily ho neproměněné šance

Šiška - předvánoční výstava v Soběrazi.
21

OBRAZEM: Šiška potřetí v Soběrazi

Výstava: Architekt Čeněk Musil

Jičín - Regionální muzeum a galerie v Jičíně připravilo k sedmdesátiletému výročí úmrtí významného jičínského architekta Čeňka Musila výstavu, která představí jeho nejzajímavější projektantskou činnost.

Ve středu představíme prvňáky ze ZŠ 17. listopadu Jičín

Jičínsko - Ve středu 22. listopadu přinese Jičínský deník čtenářům další díl svého nového seriálu Naši prvňáci. Jeho prostřednictvím bude představovat tabla jednotlivých prvních tříd základních škol, a to až do pololetního vysvědčení.

Zdeněk Hojda o Valdštejnovi

Jičín - Postava Albrechta z Valdštejna představuje téma tolikrát „proprané“, až bychom se museli ostýchat jej v Jičíně znovu otevřít, kdybychom neměli jistotu, že tím přispějeme něčím zcela novým.

Právě jsme se narodili - listopad 2017

Jičín - Dnes vás seznámíme s dalšími miminky narozenými v jičínské porodnici.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT