Ale nejprve trochu z historie. Je to již sedm let, kdy na sebe parta sedmi mladých děvčat oblékla hasičské úbory a rozjela se sbírat trofeje na soutěžích v požárním útoku. Ani jejich začátky nebyly vůbec lehké. Postupné seznamování se s technikou, tvrdé tréninky, chuť a píle dovedla družstvo k prvním okrskovým soutěžím. Vítězství na sebe nenechala dlouho čekat a v roce 2008 děvčata dokonce okusila atmosféru „velké" soutěže na Mistrovství republiky dorostu v požárním sportu.

Jejich zlepšující se výsledky a traťové rekordy dovedly dívky k účasti na dalších ligových soutěžích. V letech 2009 – 2011 se pravidelně účastnily Jizerské, Podkozákovské a Východočeské ligy a stávaly se jejich vítězkami.

Zlom nastal v roce 2011, kdy se družstvo rozhodlo posunout se o další metu a zkusit štěstí v nejvyšším levelu – Extralize ČR v požárním útoku. Ani toho se naše hasičky nezalekly a s chutí a vytrvalostí se účastnily několika závodů, vzdálených stovky kilometrů po celé České republice. Postupné seznamování s atmosférou Extraligy a s extraligovými týmy vyneslo děvčatům krásné čtvrté místo a Vitiněves se tak dostala do popředí zájmu ostatních družstev.

Velké vytížení
Náročnost této soutěže bohužel znamenala omezit návštěvnost ostatních lig a tak kromě této zůstává ještě Východočeská hasičská liga, kde i letos družstvo slaví již pátý triumf v řadě.

V roce 2012 popularita týmu opět stoupla o něco výše, když si dívky na extralize vybojovaly krásné druhé místo a zároveň i respekt ostatních týmů.
Výborně začal i rok 2013 a v půlce extraligy se zdálo být vše jasné. Ale nic není tak jednoduché, jak se zdá a začal tvrdý boj o titul s družstvem děvčat z Radíkova, které se snažilo loňské vítězství obhájit.

Závěrečné kolo extraligy proběhlo v Lavičkách 31. srpna 2013 za velké podpory cizích i vitiněvských fanoušků. Atmosféra již od začátku byla velmi napjatá a všichni netrpělivě očekávali duel děvčat z Vitiněvse a Radíkova. Na startovní čáru se připravují nejdříve ženy z Radíkova a krásným časem 16,74 s upevňují svou pozici. Těžko říci, co se právě v tuto chvíli odehrává v hlavách vitiněvských hasiček, připravujících se na startovní čáře hned po týmu Radíkova.

Super výkon
Holky se ale konkurenčního času nezalekly, vydaly ze sebe vše, co bylo v jejich silách a předvedly naprosto bezchybný útok v čase 16,09 s, kterým se zaslouženě staly vítězkami Extraligy České republiky v požárním útoku pro rok 2013. Tvrdá píle a trpělivost se vyplatila!

Radost děvčat i vitiněvských fanoušků byla ohromná a za slzy štěstí i dojetí se nestyděly ani silné povahy. Kdo tam byl, určitě nelitoval. Tento vítězný zážitek se stal zkrátka nezapomenutelným a ještě dlouho se bude odehrávat v srdcích a myslích našich hasiček, ale i jejich fanoušků. Vítěznou chuť slávy si děvčata užila ještě při příjezdu domů, kde pro ně občané Vitiněvse přichystali slavnostní přivítání a radost z vítězství sdíleli společně s nimi.
Okres Jičín měl však ještě další želízko v ohni. V mužské kategorii na krásné třetí místo vystoupalo v této extraligové soutěži družstvo Renmotor Jinolice. Za tento skvělý výsledek se přidáváme též ke gratulaci.

Hasičkám a jejich trenérovi děkujeme za výtečnou reprezentaci naší obce, všem fanouškům a fanynkám za jejich podporu a děvčatům přejeme mnoho dalších úspěchů nejen v tom sportovním, ale i osobním životě. Všichni jsme na vás hrdí, děkujeme!   Jitka H.