Jedny z nejlepších značek vín představil Ondra Kuřík při sobotní degustaci, při které hosté vnímali na jazyku nejen chuť vína, ale kombinovali ji snoubili, s chutí čokolády.

Ochutnávky Ondry Kuříka jsou v Nové Pace velmi oblíbené a lidé už se naučili strávit tu celý večer. V sobotu navíc Ondra (na prvním snímku zprava) pozval skvělou kapelu, a to na oslavu deset let existence své firmy. „Někdy musíme hosty doslova vyhánět, ani se jim nechce domů," směje se úspěšný podnikatel, který oslovuje veřejnost nejen svými znalostmi, ale i osobitým milým přístupem.

A pojďme také k úspěšnému chocholatierovi Lukáši Koudelkovi, který s Ondrou vytvořil tým. „Jsme první, kteří vyrábějí v České republice čokoládu přímo z kakaových bobů. Od konce první republiky, kdy se tu nabízelo spoustu čokolád, jsme první, kdo se o něco takového pokouší. V meziválečných letech byla naše země téměř velmocí čokolády, proudilo sem okolo 12 tisíc tun kakaových bobů ročně. Daří se nám v našem Salónu čokolády v Hradci Králové vrátit tento čas zpátky," uvedl na úvod Lukáš Koudelka, který mezi jednotlivými vzorky povídá o čokoládě. „My chceme nabídnout jedinečnou chuť čokolády, vyrábíme ji několik desítek druhů. Boby máme z několika destinací, například z Madagaskaru, Venezuely, snažíme se shánět další oblasti. Kvalita čokolády se odvíjí právě od kvality bobů, podobnost k vínu je veliká," popisuje chocholatier.

Vlastní výroba

Boby se musí přebrat, upražit, aby se odstranila zbytková voda a šlupička. Kousky se pak sypou do kamenného mlýnku, kde se postupně drtí, trvá to i přes dvacet hodin. Výsledkem je stoprocentní čokoláda, která je tekutá, čistá, intenzivní, nahořklé chuti a nádherné vůně. Tak tento fantastický pamlsek jsme měli možnost polaskat na jazyce. S přidáním cukru a mléka pak vzniká například mléčná čokoláda.

Jak si nejlépe vychutnat víno s čokoládou? Nejlépe je zhodnotit víno zrakem a čichem, pak se napít. S čokoládou je to stejné, nejdříve přivoníme, ulomíme část čtverečku, necháme ho rozpustit v ústech a potom zapijeme vínem. To je pravé snoubení.

„Před čtyřmi lety jsme si řekli, že zkusíme dělat něco na sebe a ne dřít pro ostatní. Rosteme, vymýšlíme nové věci, co destinace, to jiná chuť. První dva roky jsme měli omezené možnosti, nyní se to mění a do budoucna slibujeme další novinky. Důležitá je u nás každopádně vstupní surovina," přibližuje produkci Lukáš Koudelka.

A my testujeme „kozí" čokoládu (čokoláda s kozím mlékem) s pozdním sběrem cuvée Martinka rosé. Znalci prý cítí z čokolády typický kozí odér.

„Vždycky se dá najít k vínu něco adekvátního, kombinace jsou zajímavé, je to o hledání a zkoušení. Když je nějaký tón, tak ho podpořit a nebo najít kontrast. Mléko se do čokolád přidává sušené, kozí i ovčí je problém shánět, dováží se ze Slovenska. Čokoládu vyrábíme i s čokoládovými boby, čajem, pepřem, chilli, kávou, zázvorem, vanilkou i solí," pokračuje hradecký výrobce.

Co nejvíce přítomným v sále chutnalo? Výrazné fortifikované červené André se stoprocentní čokoládou.

„Zkoušení bylo na přípravě to nejlepší, ochutnali jsme hodně vzorků, kluci mají velké množství čokolád, takže bylo z čeho vybírat. Možnosti jsou velké. Spíš jsme se báli reakce lidí, ale na ochutnávkách byli myslím překvapeni. Objevili nové nuance chutí, proto připravujeme další akce, při kterých se budou například snoubit vína s vybranými chody, máme v plánu i přehlídku nejlepších vín z naši desetileté existence," doplňuje sommelier Ondra Kuřík.