I v tomto prostředí panuje svátečnější nálada než v běžném dni. Již od poloviny prosince v rámci programu zacházení vězni vyrábějí vánoční dekorace i přání pro své blízké.

Většina akcí však bude začínat 22. prosince, kdy odstartují turnaje v šipkách, stolním tenisu, šachách i rozličných kvízech, a v neposlední řadě se budou konat i církevní bohoslužby.

Jako každý rok si vězni zařazení do modelářského kroužku nachystali své výrobky na výstavu, která bude probíhat v rámci ubytovny a ostatní odsouzení i zaměstnanci budou dávat své hlasy těm nejpovedenějším, či nejzajímavějším.

Denní režim odsouzených probíhá však standardně a musí být zabezpečeny všechny aktivity v rámci zákona o výkonu trestu.

Vánoční tradici připomene odsouzeným štědrovečerní smažený řízek, bramborový salát a balíček s cukrovinkami a ovocem. Vězni nejsou ošizeni ani o cukroví, ovoce a ořechy, které si mohou nakoupit ve vězeňské kantýně. Další trvanlivé pochutiny dostává většina z nich i od svých blízkých v nárokových balících. Počty balíků před Vánoci každoročně stoupají až k devadesáti za den.

Specifické akce
Na ubytovně určené pro doživotně odsouzené mají speciální vánoční akce již od 5. prosince, kdy začali vyrábět vánoční přání pro své blízké, připravují si vlastní program i občerstvení a měří své znalosti v různých kvizech.

Vánoční svátky a konec roku jsou pro mnohé z nás zastavením se a zamyšlením nad uplynulým rokem. I někteří z vězňů zažívají rozporuplné pocity a dávají si rozličná předsevzetí. Každý z odsouzených Vánoce prožívá jinak a někteří z nich ani své interní pocity nechtějí dávat najevo. I o vánočních svátcích však musí své denní úkoly plnit zaměstnanci Věznice Valdice a pro řadu z nich budou poslední dny konce roku v pracovních povinnostech stejné jako každý jiný den.    Eva Francová, tisková mluvčí