Z nich pouze dva si Štědrý den užívali v blízkosti své rodiny, jinak všichni ostatní trávili svátky v zařízení. V úterý před Štědrým dnem se sešli za účasti zaměstnanců a vedení města v atriu, kde si popřáli požehnané svátky a při chlebíčcích, zákuscích a šampusu si zazpívali za doprovodu harmonikáře.

„Motivujete nás k chuti k životu, s vaší pomocí poneseme svůj kříž dál," poděkovala zaměstnancům za všechny klienty Naďa Brendlová, která žije v domově už patnáct let. 

Paní Brendlová oceňuje nejen péči fyzickou, ale především psychickou. Souhlasí s ní i Agnesa Zemaníková, která se tu rovněž cítí jako doma.

O klienty se třetím rokem stará Pavlína Emanovská. Snaží se uspokojit všechny jejich potřeby. „Někdy je to náročné, to když mají nějaké vzájemné rozepře," přiznává a vysvětluje, že pro samotné klienty je složité, když musí opustit svůj domov a na pokoji se sžívat s naprosto cizím člověkem, který má odlišné názory, zvyky.

Na Štědrý den si senioři pochutnávali na rybí polévce, k večeři se servíroval bramborový salát nebo kaše, kapr či vinná klobása a vánoční cukroví. Aby tu nebyli klienti ochuzeni o předvánoční atmosféru, sami si pečou a zdobí cukroví a s pomocí personálu zdobí i stromky.

Hořice

„Snažíme se navodit vánoční atmosféru, celý domov je vyzdoben, v rámci aktivit s obyvateli pečeme i cukroví," popisuje události v hořickém domově Zorka Müllerová.

V rámci Vánoc se tu uskutečnila řada akcí, zejména hudebních, při kterých si tu společně zazpívali koledy. O zpestření se postarala pracovnice místní knihovny, která navštívila obyvatele hořického domova s pásmem, kde připomínala vánoční zvyky z z celého světa.

Na Štědrý den se k snídani servíroval jablkový závin, k obědu rybí polévka s houskou, smažený vepřový řízek nebo rybí filé, bramborový salát a banán, k večeři obložený talíř.

Jičín

Slavnostní vánoční večeři prožívali uživatelé v týdenním předstihu ve společnosti zaměstnanců a pozvaných hostů. S přáním příjemných svátků během této večeře zavítal do zařízení starosta Jan Malý v doprovodu místostarosty  Petra Hamáčka a vedoucího odboru soc. věcí a zdravotnictví Rostislava Vodáka. Senioři byli těmito hosty obdarováni vánoční květinou a ovocem. Za doprovodu vánočních koled si po slavnostním přípitku senioři pochutnali na kuřecím plátku se sýrem a broskví, přílohou byly hranolky či brambory. Na stole nechybělo ani cukroví, káva a zákusek.

Samotný Štědrý den v domově je sváteční již od rána. K snídani mají senioři jablečný závin a čaj s rumem, k obědu je podávána hrachová polévka a obložený chlebíček s kávou. Během celého dne mohou uživatelé sledovat vánoční televizní program. Někteří uživatelé tráví Štědrý den v rodinách svých blízkých a pro ty, kteří zůstávají v domově, je přichystaná Štědrovečerní večeře, která je zahájena přípitkem a je k ní podáván tradiční bramborový salát s rybím řízkem a klobásou. Každý uživatel domova dostane vánoční balíček s cukrovím.

Během posledního měsíce v roce přicházejí do zařízení děti z mateřských a základních škol s vánočně laděným programem. Samozřejmostí jsou také bohoslužby sloužené přímo v našem zařízení.   (tz)

Milíčeves

Štědrý den je pro seniory v domově důchodců v Milíčevsi stejný, jako v každé jiné domácnosti. Ale vždy se snažíme, aby byl tento den něčím výjimečným. Celé vánoční období začíná již adventem. Po celé budově se provádí velká vánoční výzdoba. Ta je opravdu pojata ve velkém stylu. Všechny pokoje si vyzdobí jednotlivé pracovnice. Na halách, chodbách a dalších společenských prostorech jsou velké vánoční stromky a různé vánoční dekorace. Vždy máme jednotlivá patra laděná do různých barev a stylů.

Nezapomínáme ani na venkovní výzdobu zámku, ve které se domov pro seniory nachází. V době adventu již tradičně pořádáme dny otevřených dveří. Návštěvníci se tak mají možnost podívat po budově. Obvykle jsou nadšeni právě z vánoční výzdoby, vánoční atmosféry, ale také z jednotlivých pokojů a jejich vybavení. V době adventu pořádáme pro naše uživatele spousty kulturních akcí. Svá vystoupení předvedly děti ze ZŠ Slatiny, ZŠ Nemyčeves a MŠ Milíčeves. Pomyslnou třešničkou na dortu je vždy vstoupení smíšeného pěveckého sboru Smetana. Všechny tyto akce sklízejí vždy ohromné ovace a to jak od uživatelů, ale také od personálu a návštěv našeho zařízení.

Samotný Štědrý den probíhá následovně. Všechny stoly jsou svátečně prostřené a vyzdobené keramickými svícny, které jsme vyráběli přímo u nás v zařízení. Ráno začíná snídaní a svačinou. Tu obvykle tvoří vánočka, chléb s máslem, marmeláda, kakao a punč. K obědu je polévka a postní jablkový závin. Po obědě přichází vedení zařízení a další zaměstnanci a připravují vše na slavnostní večeři. Kolem třetí hodiny následuje odpolední svačina. Jedná se o vánoční cukroví, které již několikátým rokem připravují samotné uživatelky našeho zařízení. Babičky jsou tak velmi rády, že si mohou připravit cukroví, které pekly doma.

Většina uživatelů zařízení tento den chápe jako slavností událost, proto se přestrojují do slavnostního oblečení. Štědrovečerní večeře začíná po čtvrté hodině odpoledne. Všichni uživatelé sedí u prostřených stolů, na kterých jsou adventní štoly s hořícími svíčkami. Nejprve se rozlévá šumivé víno. Poté ředitel popřeje společně s ostatními zaměstnanci všem uživatelům krásné vánoční svátky.

Zaměstnanci společně s uživateli zpívají vánoční písně. Po proslovu a zpěvu jdou všichni zaměstnanci k jednotlivým uživatelům a popřejí jim jednotlivě a přiťuknou si s nimi. Obvykle jsou tyto chvíle plné dojetí z řad uživatelů, ale také z řad personálu. Mnohdy nechybí ani slzička dojetí. Po přípitku již následuje slavnostní večeře. Každý uživatel dostane vepřový řízek a dále má na výběr z obalovaného kapra nebo rybího filé. K tomu nechybí tradiční bramborový salát. Celý tento ceremoniál se pak opakuje také na druhém patře, kde jsou další uživatelé.

"Jsem velmi hrdý a vděčný za to, že v našem zařízení zachováváme tuto tradici již několik let a že se vždy štědrovečerní večeře v našem zařízení uskutečňuje opravdu na Štědrý den. Obrovské díky za to patří zaměstnancům, kteří obětují svůj čas, aby mohli přijít popřát uživatelům přímo o Štědrém večeru. Dělají to na úkor své štědrovečerní večeře a svých soukromých povinností, které v tento den mají", uvedl Ředitel domova pro seniory v Milíčevsi Pavel Jór.

Obvykle až po 17 hodině odcházejí zaměstnanci a vedení domů, kde je čeká štědrovečerní večeře s jejich rodinami. Sestřičky ovšem v zařízení jsou neustále a proto jim také patří díky za to, že o naše seniory pečují i na svátky a vlastně nepřetržitě celý rok.   (tz)