Největším projektem na východě Čech je oprava výpravní budovy v krajské metropoli Hradci Králové za 35 milionů, která začala loni na podzim a skončí letos na jaře.

Celkem 23 milionů bude stát oprava výpravní budovy v Novém Bydžově, která začne ve druhé polovině letošního roku a skončí v roce příštím. Z menších projektů se již realizuje oprava hydroizolace, toalet, fasády a střechy v Lázních Bělohradě za 6,5 milionu. V brzké době se zásahu stavebníků dočkají i budovy nádraží v Nové Pace nebo Dvoře Králové. Na renovaci čekají už šest let objekty na staropackém nádraží. Stará Paka je důležitým železničním uzlem, do kterého se sbíhají tratě z pěti směrů. V roce 2012 zde byla dokončena náročná renovace dopravního uzlu, která si vyžádala téměř 400 milionů.

Autoři modelu Masarykovy věže samostatnosti z hořické kamenicko sochařské školy.
Unikum. Věž modelovali studenti pomocí digitálních technologií

Radnice tehdy apelovala na majitele budov, kterým byly České dráhy, aby investoval do zchátralých staveb. Budovy jsou v žalostném stavu, restaurace je léta mimo provoz a z pohledu příchozího je na opuštěné objekty nevábný pohled.

Letos se projektuje modernizace staropackého nádraží. Realizovat se má v letech 2021 a 2022.Zdroj: DeníkJaroslav Špína z Regionální správy majetku Českých drah, které byly vlastníkem staveb, tehdy uvedl, že na modernizaci nejsou peníze. Lidé se tu prý nezdržují, o pronájem restaurace nemá nikdo zájem. „Cestující najdou zázemí ve vstupní vytápěné hale, dostupné jsou veřejné toalety a peronní přístřešky,“ konstatoval. V roce 2016 došlo k oficiálnímu převodu nádražních budov z majetku Českých drah Správě železniční dopravní cesty (SŽDC). Jak uvedla místostarostka Staré Paky Věra Hlostová, do dnešního dne o opravě budov zdejší stanice ovšem neštěkl ani pes.

Jaroslav Špína dnes pracuje u správy železničních cest a vlil nám do žil optimismus.

„Na rekonstrukci budov staropackého nádraží kreslíme projekt. S komplexní opravou počítáme v letech 2021 až 2022.“

Modernizace se prý dočká i novopacká zastávka a ve Valdicích bude ještě letos vybudován namísto zbourané budovy alespoň prosklený přístřešek.

Nádraží v Lázních Bělohradě bude za šest milionů krásnější
Šest a půl milionu investuje Správa železniční dopravní cesty do opravy budovy železničního nádraží v Lázních Bělohradě. Letos má být dokončena i projektová dokumentace na opravu nádražní budovy a zpevněných ploch v Nové Pace. Výhledově se počítá s investicí 12 milionů v roce 2019 až 2020. Investor se bude zabývat i renovací železniční zastávky Nová Paka - město. Zřejmě nejnákladnější bude modernizace staropacké stanice, na opravu budov se letos zpracuje dokumentace, s realizací se předběžné počítá v letech 2021 a 2022.