Od nablýskaných kapot půvabných strojů se odrážely sluneční paprsky. Během dopoledne se Jičínští na Valdštejnově náměstí mohli pokochat pohledem, zatímco nadšení sběratelé se připravovali na jízdu Českým rájem.

Akce Veteránem Českým rájem, již pořádá Veterán Car Club Jičín, není omezena pouze na Českou republiku. Do Jíčína zavítal i Thilo Cizek z Bavorska. „Jsem tu poprvé. Trvalo dva roky, než mi podařilo dát auto do kupy. Teď je to premiéra. Zakoupil jsem ho v Německu, ale dovezen je z Čech. Je tady perfektní parta, všichni mají zájem o auta. A hezky to tu voní po nefiltrovaném benzinu," rozpovídal se velmi dobrou češtinou sběratel, jenž má české rodiče i choť. Množství peněz, které do svého koníčku nalil, už raději přestal počítat. Přesto se pokusil o odhad: 25 tisíc euro.

Hlavní tváří organizátorského týmu je jičínský nadšenec Jan Zápotocký. „Účast je dobrá. Vzhledem k tomu, že dnes na rozdíl od loňska skvěle vyšlo počasí, tak lidé přijeli," řekl v záři sobotního slunce. „Ze zahraničí přijely asi čtyři posádky z Německa a tři ze Slovenska. Jsou to převážně lidé, které s námi jezdí tradičně." 

Po krátkém setkání v Porotním sále jičínského zámku, kde si posádky poslechly sobotní plán, se vyrazilo na vyjížďku. Spanilý konvoj tentokrát zamířil do Mladé Boleslavy a zpět. V neděli se potom uskutečnila ještě cesta do Lázní Bělohradu, kde proběhla soutěž elegance.

„Včera jsme už měli výlet do Jilemnice," podotkl během sobotního dopoledne Jan Zápotocký. „Bylo asi pětadvacet účastníků a další se sjížděli večer. Bylo o čem si povídat. Někteří dojíždí ještě teď. Šedesát se jich přihlásilo předem, do uzávěrky, která byla do 15. května."

Účastník Aleš Voženílek přicestoval i s rodinou z Prahy – Černošic. Dorazili v legendárním voze Praga Piccolo. „Mám ji pět let a koupil jsem ji od pána, který ji vlastnil třicet pět let. Pochází z roku 1932," zamyslel se. „Nejdražší je pořídit si auto. Pokud je ve slušném stavu, už pak tolik nestojí. Drahé jsou akce, někdy stojí třeba osm tisíc. Veteránem českým rájem patří mezi ty nenákladné."

Vrcholem sezóny pro klub sběratelů bude dálková jízda. Letos se bude konat už potřetí a tentokrát je plán zdaleka nejvelkorysejší. V prvním ročníku loukoťová vozidla vyrazila z Vídně do Jičína, ve druhém z Bratislavy a nyní při třetí cestě bude startovní čára v Paříži. „Počítáme, že bude trvat asi deset dní. Bude to pohodová záležitost. Pojedeme vedlejšími silnicemi. Jednak jsou často v lepším stavu, jednak je okolo nich spousta zajímavých míst. Denně najedeme sto, sto padesát kilometrů, takže budeme mít dost času na stihnutí dalších činností," uvedl Jan Zápotocký. 

Loukotě a řemeny už v červenci
Jen co jedni veteráni vyrazili do svých domovů, do Jičína se už připravují jejich ještě o něco starší sourozenci. Oblíbená akce Loukotě a řemeny, tedy sraz automobilů vyrobených do roku 1918 a motocyklů s řemenovým pohonem, se letos bude konat už v červenci, konkrétně 4. – 6. července. Je to zhruba o měsíc dříve oproti zvyklostem.