„Úplně vyměňujeme elektrorozvody. Staré pochází z doby, kdy se spotřebovávalo mnohem méně elektrické energie, dnes už naprosto nevyhovují," říká Jaroslav Šolc, zástupce ředitele Lepařova gymnázia v Jičíně. V prvním patře jsou už hotové, teď se pracuje v přízemí, druhé patro se bude muset dělat na podzim současně s výukou, takže se vždy část učeben bude muset uzavřít. „Přes prázdniny se to stihnout nedá," říká Jaroslav Šolc. V každé třídě také bude požární hlásič.

Letošní opravy jsou jen první etapou celkové rekonstrukce historické budovy, v příštích letech budou následovat vodovody a odpady, potom okna do zahrady. Opravu spolufinancuje kraj. „Počítáme s částkou 5,7 mil. korun," dodává Martina Götzová, tisková mluvčí kraje.

Sochaři: nová střecha i 3D tiskárna
„Probíhá generální oprava střechy hlavní budovy, byla v dezolátním stavu," říká Josef Moravec, ředitel Střední průmyslové školy kamenické a sochařské v Hořicích. „V podkroví jsou dva ateliéry, studenti budou mít po dokončení lepší světelné podmínky," vysvětluje Josef Moravec. Budova školy byla postavená v 19. století, při rekonstrukci prý řemeslníci našli původní pokryv z břidlice. Ten nový je teprve třetí v pořadí.

Do Hořic putuje z kraje na novou střechu šest miliónů korun. Kromě střechy se mohou studenti těšit na zmodernizované dílny, k dispozici budou mít i 3D tiskárnu.

Několik škol dostane nový kabát
Vůbec nejčastěji se opravují fasády budov. Týká se to Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace, Masarykovy obchodní akademie v Jičíně, Základní školy Železnická v Jičíně a také mateřských škol Máj a Fügnerova tamtéž. „Fasáda byla v havarijním stavu," vysvětluje Petr Jaroš, ředitel novopacké SŠGS. Opravy prý jdou podle plánu a předběžně by měly vyjít na 365 tis. korun.

Kromě toho v Nové Pace chystají zapojení do projektu Výzva 56, který má pomocí kurzů i praxe zlepšit jazykovou vybavenost jak studentů, tak pedagogů. Přes léto také pořádají v Jilemnici výstavu o cukrářství, kde se také pochlubí svými úspěchy.

Natíralo se i v okresním městě. „Dokončili jsme nátěr fasády, náklady byly přes milión korun. Přispěl nám Královéhradecký kraj," upřesňuje Jana Šteflová, ekonomka MOA.

Zateplení: EU platí 90 % nákladů
Nezahálí ani město Jičín. To se pustilo do oprav škol, které zřizuje. Získalo slušnou finanční injekci z fondů Evropské unie. „Novou vizáž dostaly hned dvě mateřské a jedna základní škola," říká Magdaléna Doležalová, mluvčí radnice.

Na všech třech zmíněných ústavech se dělaly fasády, zateplení a nová okna, pracovalo se i na střechách, například MŠ Fügnerova má dokonce nový střešní plášť. Máj se zase odizoluje od vlhkosti. Celková cena všech tří rekonstrukcí by měla být necelých 25 miliónů korun. 
90 % nákladů půjde z Operačního fondu Životní prostředí.

Zahrada bude lákat ptáky a další faunu
Obnova zahrady II. ZŠ 
na Husově ulici začala už loni, letos práce pokračují. Sázejí se desítky nových stromů a stovky keřů. Na zahradě se budou moci žáci v praxi učit přírodopis, kromě výukových panelů tam najdou krmítka a budky pro ptáky a také domeček pro hmyz. Zahrada by vůbec měla lákat drobné živočichy, a to i díky pestřejší druhové skladbě rostlin.

„Vykácením nevhodných dřevin došlo k uvolnění prostoru pro výsadbu nových, často i zajímavých druhů, které obohatí skladbu městské zeleně," říká Vladimíra Smolíková z odboru životního prostředí městského úřadu. Zároveň jsou na zahradě nová sportoviště, místa pro venkovní výuku a dokonce umělý kopec, kde budou v zimě žáci moct sáňkovat. Zatím stála obnova zahrady necelý milión, 75 % zaplatily stát a EU.

Jičín letos investoval ještě do I. ZŠ. Tam probíhá pátá etapa opravy střechy, trvat by měla do října a stát necelé dva milióny korun. Celkové náklady za všechny etapy obnovy se ale odhadují na desetinásobek.

Práce probíhají samozřejmě i v dalších školských zařízeních v okrese, rozsah jednoho článku nicméně nepokkryje všechny. Někam jsme se také bohužel během prázdnin nedovolali. O tom, co je na školách nového, však určitě nepíšeme naposledy.   Michal Zikmund