Vesnici s dvěma sty obyvateli tak dočasně řídí zaměstnanci ministerstva vnitra. Ale blýská se na lepší časy. Na městský úřad v Jičíně předložilo v lednu kandidátky šest nezávislých kandidátů a dále Sdružení pro Kbelnici. Sestavit sedmičlenné zastupitelstvo snad nebude problematické. Volby se uskuteční v sobotu od 7 do 22 hodin.

K patové situaci došlo vloni na podzim poté, kdy bývalá starostka už odmítla kandidovat a s ní i další zastupitelé. „Jsem už unavená a znechucená. Nároky na starosty vzrůstají, přibývá administrativy,“ posteskla si Dagmar Michalčíková, která pracovala čtyři volební období v zastupitelstvu a osm let řídila obec. Nyní je v důchodu. K odchodu z aktivní činnosti ji vedly osobní důvody, obec není rozhádaná, ale podle starostky „spí“.

Nicméně kbelnické občany včetně části Kometa před volbami současné zastupitelstvo písemně oslovilo s tím, že kandidátům v jejich práci pro obec pomůže. Zájem měl pouze jeden člověk.

Kraj víc kontroluje „kondici" mostů. V havarijním stavu je pouze jediný.
Most v Železnici je v havarijním stavu. Kraj chystá opravu a zvýšil kontroly

Co říká volební zákon

V případě nesestavení kandidátní listiny volební zákon uvádí, že volby se v obci nekonají. Ministr vnitra pak vyhlásí dodatečné volby, a to do 30 dnů po uveřejnění celkových výsledků voleb. V obci se následně nejdříve po uplynutí 90 dnů od vyhlášení konají dodatečné volby.

Mandáty stávajících členů zastupitelstva zanikly 5. října. Obec řídí dočasně správce, který zastává jen nejdůležitější výkony pro chod obce, nemůže ovšem rozhodovat například o investičních akcích nebo rozpočtu.

Další komunální volby proběhnou na Jičínsku 16. března. Volit se bude kompletně nové pětičlenné zastupitelstvo obce Vrbice. Vesnice má sice starostu, ale pouze čtyřčlenné zastupitelstvo, neboť jeden z kandidátů odstoupil bez náhradníka. Ve Vrbici už podaly kandidátky tři sdružení - Sdružení pro budoucnost Stříbrnice a Vrbice, KSČM a seskupení Budoucnost obce. Dále pak kandiduje jeden občan samostatně.