„Když jsem byla malá, vždy se měsíc před Štědrým dnem pekly u nás doma zázvorky. To bylo znamení, že začíná advent. Musí se péct včas, aby změkly. A jejich příprava není vůbec jednoduchá, pokud chcete, aby pěkně vyběhly a zůstaly bílé. Ale mám pro vás dobrou radu.

A to se vlastně týká pečení všech druhů vánočního cukroví. Možná to platí i pro vánočky. V prastarých knihách se můžete dočíst, že před pečením musí hospodyně poskočit před troubou a říct: Hoskres voskres. Uvidíte, že to funguje."

A nyní zázvorkový recept:

280g hladké mouky
280 g cukru
4 žloutky
1 vejce
1 polévková lžíce zázvoru (podle chuti můžeme i přidat)
prášku do pečiva
citrónová kůra

Žloutky, vejce a cukr vyšleháme do pěny. Přidáme všechny ostatní suroviny a vymícháme těsto, které rozválíme na placku a vykrajujeme zázvorkové tvary a dáváme na plech. Takto připravené cukroví necháme odpočinout v chladnu do druhého dne.

Pečeme zprvu v teplejší troubě, asi po třech minutách teplotu zmírníme a zázvorky dopečeme. Věřím, že vám budou chutnat.