Jako první se už v neděli 5. února představí studentský divadelní soubor FRAS s pohádkou Za dveřmi, příběhem o nerudném staříkovi, zamčených dveřích a dvou zvídavých dětech. Začátek představení je naplánovaný vždy na 15. hodinu. Projekt jarních pohádkových představení iniciovalo město Jičín ve snaze rozšířit kulturní nabídku pro rodiny s dětmi v období jarních prázdnin, hlavním organizátorem je Valdštejnské imaginárium.

První pohádka zaujme také nevšední scénou vytvořenou z kartonu a realistických výstřižků. Další neděli 12. února zavede diváky do dálných krajů představení Nilas a tisícihlavé stádo souboru Loutky bez hranic. Jejich tvorbu znají jičínští diváci například z festivalu Jičín - město pohádky nebo z jejich vystoupení na akcích přímo v Lodžii. Pohádka na motivy mýtických příběhů starých Sámů se odehraje v divadelním iglů.

Valdštejnská lodžie
Provozovatel Valdštejnské lodžie se nemění, s novým sálem letos počítat nemůže

O týden později uvede studio Damúza loutkové představení Honza Pták o cestě za velkým snem, které se točí kolem jednoho flašinetu, a poslední únorovou neděli 26. února buvede Lodžie pohádku Vlk a hlad Jakuba Folvarčného, jedinečnou koláž příběhů o Červené Karkulce a pohádky o třech kůzlátkách odehrávající se uprostřed skandinávské zimy a polární noci.

V březnu se návštěvníci mohou těšit na osobitou a trochu punkovou loutkovou pohádku Vivi tady nebydlí divadla Anička a letadýlko. A festival v neděli 12. března uzavře nová

loutková hudební pohádka Uši pro princeznu, která v příběhu využívá dřevěné hrací skříňky.

Program projektu Jarní (pohádkové) prázdniny v Jičíně:

5. 2. 2023 / 15:00 FRAS - Za dveřmi

12. 2. 2023 / 15:00 Loutky bez hranic - Nilas a tisícihlavé stádo

19. 2. 2023 / 15:00 Damúza - Honza Pták

26. 2. 2023 / 15:00 Jakub Folvarčný - Vlk a hlad

5. 3. 2023 / 15:00 Anička a letadýlko - Vivi tady nebydlí

12. 3. 2023 / 15:00 Damúza - Uši pro princeznu