Rád bych se ještě vyjádřil k mému odvolání z funkce místostarosty města Kopidlna. Chci poděkovat paní starostce, Haně Masákové, že jsem se minulý týden alespoň z Jičínského deníku konečně dověděl o důvodech mého odvolání. Tyto důvody mi nebyly sděleny předem, ani v průběhu hlasování (kdy všichni zastupitelé při ohlášené rozpravě včetně paní starostky mlčeli), ani nikdy poté. Nemohl jsem se tedy tehdy k mému odvolání vyjádřit. Protože jsem důvody zjistil až zde v Jičínském deníku, tak se jeho prostřednictvím také dodatečně vyjádřím.

O komunikaci
Jako první důvod je uvedeno, špatná komunikace s vedením města a nesoulad se starostkou. Tento výrok v sobě skrývá velkou část problému. Funkce místostarosty nebyla z její strany vnímána jako součást vedení města, což potvrzuje její výrok v zveřejněný v novinách. Místostarostu vždy považovala za svého podřízeného, a také v tomto duchu postupovala. Ve skutečnosti tento vztah se řídí zákonem o obcích, tedy místostarosta zastupuje starostu ve věcech svěřených zastupitelstvem (v mém případě příprava investičních akcí, jejich řízení z hlediska dotací a dotační politika města), a ze své funkce je zodpovědný zastupitelstvu, stejně jako starostka.

Osobně nevím o problémech v komunikaci s radou města ani zastupitelstvem, také ve skutečnosti ani nevím, co je s ohledem na výše uvedené myšleno pod pojmem „vedení města", protože místostarosta je součást vedení města. Dovolil bych si tedy větu opravit. Pokud se jednalo o špatnou komunikaci, tak to mohlo být ve vedení města, nikoli s vedením města.

„Sóloakce"
Dalším důvodem jsou mé údajné sóloakce a neinformování rady města. Nerozumím ani pojmu "sóloakce".
Jediné dvě akce, které jsem měl možnost nějak připravit, byl projekt kanalizace Pševes, Drahoraz – zadáno v souladu s vnitřním předpisem, výběr dodavatele byl projednán a schválen radou města, včetně paní starostky, která byla předem informována o předpokládané ceně (výsledná byla výrazně nižší), druhou byl projekt a žádost o dotaci na chodník v Jičínské ulici. Rada města projednávala tento projekt nejméně čtyřikrát, než se uzavřela smlouva o dílo.

Většinu ostatních akcí připravovala paní starostka sama, bez konzultace se mnou. Nezřídka jsem se o nich dověděl pouze od zaměstnanců úřadu. Ano, po několika takových zkušenostech jsem požádal paní Masákovou, aby veškeré připravované investiční akce byly se mnou konzultovány, případně jsem byl k jednáním přizván, či informován, protože jsem byl k tomuto zastupitelstvem pověřen a byl jsem za tuto oblast také odpovědný. Sám jsem uvažoval několikrát o odstoupení, protože mi bylo dlouho znemožňováno tímto způsobem ze strany paní Masákové řádně vykonávat svěřenou funkci, ke které jsem měl mandát od voličů a zastupitelstva. Nemohl jsem nést odpovědnost za svěřenou oblast, protože byly zahajovány a měněny všechny akce naprosto bez mého vědomí. Obvykle jsem se o záměru či zahájení investičních akcí dověděl až v době, když už byly tyto akce zahájeny, nikdy jsem nebyl informován, ani přizván k žádnému jednání. Paní starostka dokonce začala podávat sama žádosti o dotace, aniž bych se k nim měl někdy možnost vyjádřit nebo se mnou cokoli konzultovala.

Co se týká uváděných povodní, tak ve skutečnosti mi až do této chvíle nebyl žádný problém paní Masákovou sdělen, nikdy se mnou žádný takový problém neřešila, ani ho nikdy v žádné své zprávě o povodních neuvedla. Pouze vím, že jsem byl v neděli od osmi do dvanácti na městě ve své kanceláři, dokončit nějakou práci (možno ověřit na kódovacím zařízení) a v poledne mi volala paní Masáková, že byl vyhlášen poplach. Požádal jsem ji, ať mě vyzvedne a společně jsme jeli do krizového místa. Nevím, co dělala ona, ale já jsem sháněl pytle.

Pouze jsem dostal za úkol zajistit pracovníky místního hospodářství a zajistit čaj pro účastníky, což jsem splnil. Po ukončení akce v 16 hod. jsem si na náměstí v restauraci rozebral a sušil telefony, které po čtyřech hodinách v dešti přestaly fungovat, a bylo mi zapůjčeno suché oblečení. Večerního pytlování jsem se vzhledem k celodennímu nasazení neúčastnil, přesto jsem byl dvakrát zkontrolovat, zda se sešlo dostatek občanů města a zda je situace pod kontrolou. Domů jsem odcházel po ukončení záchranné akce (k tomu jsou svědci).

Snaha paní Masákové mi zakázat skrze usnesení rady odpovídat novinářům na dotazy nebo pouze s jejím svolením a cenzurou, protože prý lžu, ukazuje v novinách text, který je prokazatelně informací někoho jiného, a podobné věci, jsou už pouze takové třešničky na dortu dokreslující celkové pracovní prostředí na městě v tomto volebním období. K chování pana Machuly a pana Albrechta se snad ani vyjadřovat nebudu, protože to skutečně nemá nic společného s čestným lidským jednáním. ⋌Václav Šimůnek

Pokud máte k tématu co říct, váš názor nás (a nejen nás) zajímá.
Diskutujte pod tímto článkem.