Město se do úprav pustilo díky dotaci. O tu požádalo z rozpočtu státního fondu dopravní infrastruktury, a na začátku května získalo příslib na 2, 8 milionu korun.

„Získali jsme maximum, akci jsme vysoutěžili za tři a půl milionu korun," upozorňuje místostarosta Jan Janatka.

Stavba byla zahájena v tomto týdnu a její součástí bude výměna krytu a konstrukčních vrstev chodníku společně s úpravou obrub.

V památkové zóně budou chodníky ze žulové mozaiky, mimo ní z klasické zámkové dlažby. Celkově bude upraven úsek od lékárny po mateřskou školu, tedy z náměstí po pravé straně komunikace. Před vchodem do zdravotnického střediska se chodník rozšíří, navíc do Tylšovy ulice vznikne nové místo k přecházení, na které bude v Šolcově ulici navazovat nový chodník a další přecházecí místo bude pokračovat směrem ke spořitelně.

Bezpečnější přecházení

K výrazné změně dojde v místě přechodu u školy. Ten bude ze strany od mateřské školy stavebně upraven. Samotný přechod se tak zkrátí a do vozovky bude vybíhat zúžená chodníková plocha, podle níž zůstane po obou stranách volný prostor.

Přechod bude nasvícen a opatřen reflexními značkami. Situace u školy by se měla výrazně zpřehlednit.

K tomu má přispět i bezpečnostní radar, který byl nainstalován koncem ledna v ulici Na Benešově. Podle Janatky však nemá velký efekt. „Ukáznění řidiči tu jezdí opatrně a ty neukázněné nezastaví ani radar," míní místostarosta.

„Jsem velice ráda, že se přece jen podaří zlepšit bezpečnost na velmi frekventovaném přechodu mezi školkou, jídelnou a základní školou. Trvalo to sice dlouho, ale hlavní je, že děti přejdou bezpečněji, to je to nejdůležitější. Ještě efektivnější by byla výstavba kruhového objezdu na přilehlé křižovatce nebo vyvýšený přechod, ale to opět závisí na majiteli silnice, kterým je kraj. Jako obec jsme se pokusili udělat alespoň dílčí kroky ke zpomalení provozu, když jsme zakoupili radar, upravili značení u přechodu a nyní dojde i na stavební úpravy přechodu samotného," kvituje Barbora Stašková, která v roce 2011 iniciovala setkání, které se týkalo právě bezpečnosti dětí při přecházení silnice před mateřskou a základní školou. Je ráda, že alespoň nyní se ledy pohnuly. Akce má být hotova do konce září.

Zbytečná tragédie
V květnu roku 2013 otřásla městem tragédie. U rodinné vily v blízkosti základní školy zemřely dvě děti. Hrály si na travnatém prostranství před domem, když je osobním vozem Škoda Fabia srazil třiašedesátiletý řidič. Ten následně naboural do stojící felicie. „Bylo skutečně jen otázkou času, kdy k tragédii v této sobotecké oblasti dojde. Byť nešlo o neštěstí přímo na přechodu, tak pevně doufám, že bude konečně vůle přistoupit k výrazným opatřením ze strany vlastníka a správce komunikace, kterým je kraj a SÚS. Nevím, zda by kruhový objezd, radar, retardér nebo upravený přechod této tragédii zabránily, ale minimálně by řidič nejel tak rychle a nemuselo by k neštěstí dojít," upozornila tehdy Bára Stašková, která před třemi roky iniciovala veřejnou debatu na téma nebezpečného přechodu u školy.