Ve čtvrtek odpoledne došlo ke „střídání stráží“, kdy po třech dnech se zpět domů vrátilo 13 hasičů z úterního odřadu z Královéhradeckého kraje. „Druhý odřad vyrážel z Hradce Králové v pozdějších odpoledních hodinách v podstatě pouze dopravními auty, protože veškerá technika, která je v Hřensku a okolí nasazena, tu zůstává,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru (HZS) Královéhradeckého kraje Martina Götzová.

V akci pokračují cisternové stříkačky i velkokapacitní čerpadlo Somati, které je důležitým prvkem pro dálkovou dopravu vody. Těchto čerpadel je za sebou napojeno hned několik a díky nim se daří dostat vodu z Hřenska až na vzdálenost sedmi kilometrů.

V Hřensku pomáhají hasiči z východních ČechZdroj: HZS/Michal Fanta

„Jediná nová technika je čtyřkolka ze stanice Náchod ve Velkém Poříčí, která usnadní dopravu v těžkém terénu. Se čtyřkolkou se navýšil o jednoho i počet hasičů, kterých je 14. Předpokládáme jejich nasazení do soboty. Budeme mít na jejich vystřídání připravený další odřad, ale uvidíme, jaké budou pokyny z místa zásahu od velících důstojníků,“ dodala Götzová.

V Hřensku i ve čtvrtek pomáhalo také 19 hasičů odřadu z HZS Pardubického kraje. „Hašení jsme prováděli třemi proudy C a šesti útočnými proudy D do vzdálenosti až 300 metrů od cisteren. Používáme pevné kartuše na smáčedlo. Jsme stále nad soutěskami Kamenická stráň,“ řekl velitel odřadu Petr Dvořák a dodal, že také naváděli piloty vrtulníků pro letecká hašení a následné shozy vody.

Fyzicky i psychicky náročné

Zásah je vzhledem k velmi členitému terénu, který klouže po jehličí či kůře, fyzicky velmi náročný. Překážky tvoří popadané nebo pokácené stromy a trčící větve. Zabrat dostává i psychika. „Musíme se stále vracet na místa, kde jsme již porost uhasili, a znovu a znovu prolévat povrch velkým množstvím vody. Máme strach, aby neshořely další domy. Děláme vše pro to, aby k tomu nedošlo,“ dodal velitel.

Zasahující hasiči stále slyší padající stromy, které mají oslabené kořeny hořením. Nad hlavami jim přelétávají letadla.

Jestli do Hřenska vyrazí i nový odřad z Pardubického kraje, nebylo ještě ve čtvrtek odpoledne zřejmé. „Aktuálně probíhá videokonference, zda se hasiči vystřídají na případný druhý odřad. Čekáme na pokyny Generálního ředitelství HZS. Samozřejmě druhý odřad je připravený,“ uvedla mluvčí HZS Pardubického kraje Vendula Horáková.