Od roku 2002 prosazoval starosta Soběraze Antonín Hrabec rekonstrukci značně zdevastované silnice třetí třídy, která vede od Těšína přes Soběraz do obce Radim.

Ani sepsání petice proti zvýšenému průjezdu kamionů, nákladních aut a vysoké hlučnosti a společné žádosti starostů obcí Radim, Soběraze a Dřevěnice však na kraji neuspěly. Nebyly finance. Až nyní se ledy pohnuly.

V letošním roce by měl kraj zahájit opravu zdevastované silnice mezi Těšínem a Radimí. V Soběrazi na ni čekají osmnáct let.Zdroj: Deník / Iva Kovářová

„Úsek je opravdu nebezpečný, především v dnešní době, kdy je na silnicích hodně cyklistů. Tady se navíc potkává spousta nákladních vozů, které zcela zdevastovaly krajnice komunikace, “ poukazuje Zdenka Brixová, bývalá starostka Radimi, na rizikovou část.

I když mrzne a sněží, venku je krásně.
FOTO: I když mrzne a sněží, venku je krásně

„Je to hrůza, už se tady bojíme i chodit,“ zlobí se paní Marie, jedna z místních.

Když projíždíme Soběrazí musíme dávat pozor na utržené krajnice, výtluky, nefunkční příkopy. Po úzké silnici navíc chodí školáci k autobusové zastávce, což je opravdu nebezpečné.

Práce na tři etapy

„Silnice je velmi vytížená zejména nákladní dopravou a její stav se stále zhoršuje,“ upozorňuje Antonín Hrabec. Podle jeho mínění se na současném stavu vozovky negativně podepsaly zejména soupravy, přepravující kámen z nedalekého lomu.

Kraj na začátku roku vypsal výběrové řízení na dodavatele stavby, firmy měly termín do 13. ledna.

Kompletní rekonstrukce silnice třetí třídy bude rozdělena na tři etapy. První bude zahájena letos na jaře, další dvě budou pokračovat přes Radim a Dřevěnici na Špici. Celkem by měl kraj opravit úsek v délce sedmi kilometrů.

V Krajských nemocnicích v Královéhradeckém kraji začla vakcinace na COVID-19. Do náchodské nemocnice dorazila očkovací látka dnes a hned byla využita.
Honba za termíny v centrálním registru

Součástí první etapy bude také úprava nepřehledné křižovatky se silnicí druhé třídy v Těšíně. Zmizí jedno ze dvou stávajících ramen, na jeho místě vznikne nová autobusová zastávka, navazující na silnici do Lomnice nad Popelkou.