Kdokoliv z Jičína – ale plně na základě dobrovolnosti – se může stát lovcem odpadků a postrachem černých skládek, jejichž sezóna na jaře, jak je bohužel zvykem, nastává. Setkání dobrovolníků se uskuteční před Maxihitem, Centrem přírodních věd - Hvězdárna Jičín, u Šibeňáku (stavidla) a ve Valdštejnské lodžii v 8:30 hodin.

Mimoto budou po městě opět o víkendu 6. a 7. dubna rozmístěny kontejnery pro jarní úklid v domácnostech. Do těchto kontejnerů ale nepatří nebezpečný odpad, elektrozařízení, pneumatiky, papír, plasty, sklo ani použitelný textil. Pro rozměrnější odpad je občanům k dispozici sběrný dvůr Technických služeb města Jičína v Konecchlumského ulici, který bude mimořádně otevřen od 8 do 14 hodin.
Iniciativa Ukliďme svět, ukliďme Česko nabírá na popularitě. Organizátoři hlásí, že do loňského ročníku se zapojilo na 2476 míst v České republice, či dokonce mimo ní, a více než 96 tisíc dobrovolníků. Ti uklidili zhruba 1536 tun odpadu. Akce probíhá přes lokální spoluorganizátory, kteří se stanou „styčnými důstojníky“ pro koordinaci dobrovolníků. Město Jičín tradičně a s hrdostí akci poskytuje podporu.

Do loňského ročníku se zapojilo patnáct dobrovolníků z řad veřejnosti. Tito přišli na setkání u městského úřadu, ovšem dalších šest ochotných obyvatel se zaměřilo na výjezd z Jičína směrem na Kbelnici, kde se podařilo nasbírat sedm pytlů odpadků. Zúčastnili se také zástupci vedení města, starosta JUDr. Jan Malý a Ing. Jan Jiřička, kteří si s dalšími občany, jimž není lhostejný vzhled našeho města, vzali na paškál prostor okolo Šibeňáku. Aktivně se zapojila také Ing. Jana Mušková, vedoucí odboru životního prostředí, dále Centrum přírodních věd – Hvězdárna Jičín a v neposlední řadě sdružení Tamjdem, jež se zaměřilo na oblast Valdštejnské lodžie.

O pořádek v ulicích a na veřejných prostranstvích pečuje příspěvková organizace Technické služby města Jičína, avšak všude ve světě vždy v historii platilo a vždy v budoucnosti bude platit, že o prostor, kde žijeme, se musí starat každý z nás, a že jde o jednu ze základních zodpovědností. V sobotu 7. dubna můžeme všichni ukázat, že nám záleží na čistotě našeho města.

Umístění kontejnerů 6. a 7. dubna: Lidické nám., ul. Přátelství – výměník u bunkru, nám. V. Čtvrtka – u č. p. 864-871, Čeřovka, Soudná – parkoviště u Vaposu, Robousy – u kravína, Popovice – u autobusové zastávky, Sedličky – nádraží, Na Tobolce – u bývalých TS.

Ukliďme okolí Hořic, letos již potřetí

Veřejná dobrovolnická akce Ukliďme svět, Ukliďme Česko,  vstoupila postupem času ve všeobecnou známost. Zapojují se do ní tisíce mladších i starších ročníků ve velkých městech, ale i v těch nejmenších vesnicích.

S účastníky minulých ročníků jsme se předloni vydali přes Potoky k Jeníkovu, loni do Březovic a Svatogotharské Lhoty. Ti jednotně potvrzují, že nejde jen o ohýbání se pro odpadky, ale o sympatickou akci, kde poznáte nové lidi a příjemně se projdete. Kdykoliv, když pak vyrazíte na kole či pěšky ven, tak vás těší, když vidíte, že to vaše přibližně dvouhodinové snažení mělo vážně smysl. Výsledky jsou zkrátka vidět. Nemáme to statisticky podloženo, ale zdá se, že povalujících odpadků postupem času ubývá. Možná se tak projevuje hlavní smysl této akce. Ukázat dětem a vlastně všem ostatním, že igelity, lahve, kelímky a jiné odpadky se zkrátka jen tak volně nepohazují a že z přírody samy nezmizí. A také, že sebrat na ulici něco po druhém není ostuda toho, kdo to sbírá, nýbrž toho nepořádného.  

V letošním roce jsme měli v plánu vyrazit do lesů, nicméně mrazivý vichr nám do plánované cesty pokácel pěkných pár stromů, především ve zdejším prostředí nepůvodních mělce kořenících smrků. Následoval jej obecný zákaz vstupu do hořických lesů, a tak se raději budeme držet krajnic silnic a cest mimo les. Letos jsme spojili síly se skupinou organizátorky loňského paralelního úklidu, paní Petrou Procházkovou, a tak je výchozí místo a čas jednotný.

Sraz je v sobotu 7. dubna v 9.00 hodin u Domova pro seniory v Hořicích, odkud vyrazíme několika směry. Máme naplánovaný jak okruh pro zdatnější, tak i trasu pro ty menší. Pytli a rukavicemi vás vybavíme na místě. Vzhledem k nepředvídatelnosti počasí všem účastníkům doporučujeme vybavit se ideálně reflexní vestou, či jinými zvýrazňujícími prvky.