Školy na Novopacku změny v obsazení učitelských postů rozhodně nečekají. „Ano, týkalo by se nás to, pokud by naši učitelé nestudovali. Kolegové dokončují vysokoškolské studium, jedna z vychovatelek středoškolské studium odborného směru, takže nikoho nebudeme propouštět," konstatuje ředitel Základní školy v Husitské ulici v Nové Pace Zdeněk Burkert. Diskutujeme o tom, jaká je v oboru nabídka na trhu práce.

„Většinou se k nám hlásí učitelé, kteří mají aprobaci z dějepisu nebo občanské výchovy, ale potřebných matikářů nebo učitelů cizích jazyků je jako šafránu. Většinou se hlásí na gymnázia, jazykáři hledají uplatnění jinde," postěžoval si Burkert.

Problémy nemá ani Masarykova základní škola ve Staré Pace.
„Když jsem hlouběji zkoumal zákon, zjistil jsem, že se nás nařízení nedotkne. Pouze vychovatelka, které vede kreslení a nemá vysokou školu s touto činností skončí, ale to není žádný problém. Měl jsem z toho větší strach," připouští ředitel staropackého zařízení Milan Antoš a dodává. „Také jedna z vyučujících angličtiny měla nejasnosti, proto se obrátila na ministerstvo školství a věc konzultovala i s odborníky. Její vzdělání je pro výuku na prvním stupni dostačující," doplnil ředitel.

Milan Schlögl, který velí novopacké základní škole v Komenského ulici zatím vyčkává. Nemá zcela jasno, zda se požadavek ministra bude týkat všech pedagogů, proto čeká na věstník.

„Jsme plně kvalifikovaní, pouze máme jednoho kolegu, který nesplňuje požadavky, ale pracuje na třetinový úvazek, tak uvidíme," říká s klidem ředitelka peckovské školy Věra Pavlová.