Mlázovičtí zastupitelé nyní rozhodli o navýšení taxy ze současných 360 Kč na 400 Kč u dospělého a u dětí do patnácti let ze 180 Kč na 200 Kč.

„Městečko nechce zvyšovat v tak ekonomicky složité době finanční zátěž obyvatel, ale vzhledem k neustálému nárůstu nákladů na zpracování odpadů se jedná o rozumné rozhodnutí. Pravidelně dochází ke zvyšování poplatků za svoz odpadu ze strany svozové společnosti, roste i skládkovné. Od roku 2013 se také zvýší DPH.

Vybrané prostředky navíc nepokrývaly úhradu faktur za odpadové hospodářství a městečko je muselo doplácet ze svého rozpočtu," zdůvodnil starosta Tomáš Komárek. Mlázovice zvyšují poplatek po osmi letech.

Jak ušetřit
Ke zdražování dochází i v Úbislavicích. Sazba je podle nové vyhlášky 500 Kč (původní 300 Kč). „Obec musela na svoz a likvidaci odpadu doplácet více jak dvě stě tisíc ročně. Navíc stoupla i cena služba ze strany svozové firmy," vysvětluje starosta Miloš Urban.

Ne všichni ale musí v příštím roce při úhradě sáhnout po pětistovce. „Zvýhodnili jsme lidi, kteří jsou ochotni třídit. Na úřadě si mohou vyzvednout pytle na tetrapak a ostatní plast. Sběr kontrolujeme, a pokud třídí poctivě, platí původních tři sta korun," vysvětluje starosta. Této možnosti separace využilo zhruba padesát procent občanů.