O další dvě medaile se podělili druhý Petr Hlavatý z liberecké restaurace U Cvičáku a třetí Miroslav Jirutka z Hospůdky v Obrubcích.

V libereckém Kulturním domě se utkali postupující z Jablonecka, Liberecka, Mladoboleslavska, Jičínska, Náchodska, Semilska a Trutnovska.

„Finále soutěže bylo opravdu náročné, hodně mi ale pomohli štamgasti z naší hospůdky, kteří mě přijeli podpořit. Sami se tak mohli přesvědčit, co péče o pivo obnáší. Jednoznačně to byl pro nás všechny příjemný zážitek a přeju si, aby dnešní ocenění bylo přínosem pro celou naši restauraci," svěřil se svými pocity Jakub Šenekl.

Finalisté museli prokázat znalosti o historii, výrobě a standardech péče o českou značku Gambrinus. Zároveň museli před odbornou porotou a za bouřlivé podpory několika desítek fanoušků předvést také praktické dovednosti od přípravy výčepu a výčepního skla, čepování piva více technikami – na dvakrát či na hladinku, až po samotné servírování piva.

V porotě byl liberecký fotbalista Jiří Štajner a obchodní sládkové Plzeňského Prazdroje Vojtěch Homolka a Václav Berka. „Abychom pivo dostali až k zákazníkovi v té nejlepší kondici, musí se nejen dobře uvařit, ale také správně uchovávat, čepovat a servírovat. Jedním z cílů soutěže je také představit povolání výčepního jako důležité řemeslo, které je součástí české pivní kultury," řekl obchodní sládek značky Gambrinus Vojtěch Homolka.   (njt)